Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

Organizacija Bosnian Advocacy Center uputila je njemačkoj ambasadorici u Bosni i Hercegovini Christiani Hohmann pismo u kojem se traže izvinjenje nakon posjete kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i pojavljivanju na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu gdje je nastupio i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson sa pjesmom “Lijepa li si” u kojoj se spominje i tzv. Herceg-Bosna.

U pismu organizacije Bosnian Advocacy Center se navodi da su Bosna i Hercegovina i Njemačka godinama bile veliki prijatelji i saveznici, te da je kancelarka Angela Merkel više puta dokazala svoju posvećenost jačanju veza između naših zemalja, prenosi N1.

“Vidjeli smo da je gospođa Merkel prisustvovala HDZ-ovom skupu 18. maja 2019., što je još jednom potvrdilo njen stav da podržava zemlje regije u jačanju njihove pozicije u EU. Ipak, bili smo razočarani time što je takozvana Herceg-Bosna veličana tokom ovog skupa.

Takozvana Herceg-Bosna je paradržava osnovana 1991. godine, pred samu agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Njeno vodstvo je osuđeno za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Hiljade osoba u Bosni i Hercegovini, različitih etničkih pripadnosti, bile su žrtve strašnih zločina koje je počinila takozvana Herceg-Bosna.

Pjesmu koja veliča Herceg-Bosnu tokom skupa je izveo neo-nacistički pjevač Marko Perković Thompson koji, čak, veliča Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), nacističku marionetsku tvorevinu iz perioda 1941-1945.”

“Ipak, razočarani smo jer izjava isprike (do momenta slanja ovog pisma – 20. maj, 15 sati) nije objavljena na stranici ambasade ili stranici kancelarke Merkel. Zbog toga, gospođo Hohmann, kao Vaš iskren prijatelj i saveznik, nadamo se i očekujemo da ćemo vidjeti adekvatnu reakciju na ovaj sklop nejasnih okolnosti, koji bi mogao biti protumačen kao odobravanje ovakvih ideja. 

Zastrašujući politički projekti, kao što je onaj koji je slavljen na iznad pomenutom skupu, je nešto što nikad ne bi trebalo biti legitimizirano ili pohvaljeno u modernoj Europi. To sigurno nije u skladu sa europskim vrijednostima o kojima je gospođa Merkel govorila na skupu”, navodi se u pismu koje potpisuje Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center.

Previous Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske
Next Bosanski maestro moći će igrati kontra Italije!

You might also like

NAŠI DANI

Trebevićka žičara mogla bi biti završena do 6. aprila 2017. godine

Izvedbeni projekat izgradnje Trebevićke žičare finaliziran je i bit će predat Općini Stari Grad koja će nakon toga izdati građevinsku dozvolu, piše bh. novinska agencija Patria. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je

NAŠI DANI

Demarš Briselu: Pelješkim mostom protiv suvereniteta Bosne i Hercegovine

  Pod dramatičnim naslovom “Republika Hrvatska proglasila državni suverenitet na pomorskom području Bosne i Hercegovine”, na sve glavne adrese zajedničke evropske vlasti u Briselu ovih je dana iz Sarajeva stigao

NAŠI DANI

Parlament Bosne i Hercegovine sprema Rezoluciju: Bošnjake i Srbe proglasiti konstitutivnim u RH

  U Parlamentu Bosne i Hercegovine sprema se Rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o sudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, javlja Patria. Ova Rezolucija koju