Bajram u prihvatnom centru Borići u Bihaću (Video)

Bajram u prihvatnom centru Borići u Bihaću (Video)

Ljude dobre volje koji će im pomoći u nevolji, traže i migranti. Pronašli su ih u prihvatnom centru Borići kod Bihaća koji je postao drugi dom 400 muslimana i kršćana porijeklom iz azijskih zemalja.

Ovo mjesto posjetili su danas humanitarci željni činjenja dobrih djela u ove blagdanske dane. Daleko od doma i obitelji, desetogodišnjak – izbjeglica iz Irana, životnu priliku dobio je baš u Bihaću.

Vedro nebo nad bihaćkim Borićima, blagdan kojem su se podjednako veselili i muslimani i kršćani u ovom prihvatnom centru, i mađioničarski šou za najmlađe – dovoljno za ozarenost na svim licima. 

– Danas je jako dobro, dali su mojoj sestri da sudjeluje u ovom programu, jako mi se to svidjelo – priča izbjeglica iz Irana Amir Ali.

Amir je 10-godišnjak, a u Bihaću je već dobio priliku života. Prošao je na kastingu jedne američke filmske kuće koja uskoro počinje snimati u okolici Sarajeva. Priču o djetinjstvu, susretu kultura i prijateljstvu.

– Ići ću i na festival. Ja i jedan dječak iz Bosne igramo glavne uloge – kaže Ali.

El-Haam i Mohamed su također iz Irana. Krenuli su s djecom na put ka, nadaju se, boljemu sutra prije godinu dana. Ovaj su Bajram dočekali u Bihaću.

– Svako malo pokušavamo proći u Hrvatsku, policija nas uhvati pa se vratimo. Iscrpljujuće je, stalno pokušavamo. Danas smo sve to, jednostavno, ostavili po strani. Djeca se zabavljaju, dan je jako dobar – kaže Mohamed.

– Djeca su uživala u cijelom programu. Konačno ih vidim nasmijane. Želim samo to: naći mjesto gdje će normalno odrastati i školovati se – dodaje El-Haam.

Tahira je Sirijka udana za Iranca. Izgubila je muža u sukobima, sad s djecom traži mjesto pod suncem. Ovo joj je tko zna koji po redu Bajram u izbjeglištvu.

– Ne želim napustiti Bosnu, ali azil je problem, možda me prime u Finsku – priča ona.

Mustafa je prije četiri godine stigao u Hrvatsku iz Afganistana, a prije tri godine dobio je azil. Sad studira farmaciju i slobodno vrijeme volontira u JRS-u pomažući izbjeglicama i migrantima.  

– I ja sam bio poput njih, bio sam imigrant u Hrvatskoj, osjećam obvezu da im pomognem, da im olakšam sve ovo – kaže Mustafa.

U ovim kampovima brišu se granice među nacijama, religijama, jezicima. Razlike zbog kojih su ih u zemljama iz kojih dolaze sukobljavali ovdje su u spone ljudske i tople suosjećajnosti. Nije li upravo to bit blagdana?  

federalna.ba

Previous I na Lukomiru klanjan Bajram-namaz: Nakon zime 20 porodica se vratila u selo
Next Na Kovačima obilježen Dan šehida: Sjećati se najboljih bosanskih sinova

You might also like

NAŠI DANI

Obilježen 4. april – dan kada su Tuzlaci odlučili da se suprostave agresoru

Prije 23 godine tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Odluku je izglasalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka. Prvih

NAŠI DANI

Izetbegović na HRT-u: Priče o ‘trećem entitetu’ besmislice. Pelješki most se ne može graditi dok se ne riješi granica

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva“. Ove godine navršava se osam godina otkako Izetbegović obnaša dužnost u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda. U sljedećem izbornom

MADE IN BOSNIA-387

I ovo je Bosna: Načelnik koji svoje plate daje studentima

Đemal Memagić, načelnik općine Olovo za više od tri godine nije uzeo nijednu plaću, dnevnicu, ni dodatak za topli obrok. Kada se Đemal Memagić prije nešto više od tri godine,