Počeo  ljetni pohod ‘Grebak – put života’

Počeo ljetni pohod ‘Grebak – put života’

 U organizaciji Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ danas je počeo  tradicionalni  24. ljetni pohod „Grebak – put života“. Cilj i namjera organizatora je da očuva sjećanja i ukaže na značaj Grebka u najtežim danima za opkoljeno Goražde.

Učesnici pohoda iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine ali i Srbije, krenuli su ispred Gradske dvorane “Mirsad Hurić”, a tokom dana preći će dionicu dugu 48 kilometara koja je u najtežim danima za Goražde i njegove stanovnike značila put spasa.”

Ibrahim Faić član PD “Svatovac” iz Lukavca u pohodu učestvuje drugi put

– Bili smo ovdje prošle godine i sada smo došli ponovo da obiđemo te staze i odamo počast onima koji su tu izgubili svoje živote. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Drago mi je da se njeguje ova lijepa tradicija, a tu je naravno i neizostavno druženje planinara. U Lukavcu je zrak zagađen a ovo je “dženet ovog svijeta” – kaže Faić.

Planinari iz PK “Sandžak” iz Novog Pazara redovni su učesnici tog pohoda i s goraždanskim planinarima njeguju dugogodišnje prijateljstvo.

– Učestvujemo već šest godina i redovno dolazimo na ljetni i na zimski pohod Grebak i želimo zbog svih tih ljudi koji su prošli ovom dionicom da očuvamo sjećanje – kaže predsjednik PK “Sandžak” Ibrahim Karajlija.

Prvi put dionicu Grebka odlučio je preći i Ismet Smajlović iz PD “Majevica” iz Srebrenika.

– Imao sam želju doći i ranije ali ovo mi je prvi put. Mnogo nam znači učešće na jednom ovakvom pohodu – kaže Smajlović.

U PK “Goražde – Maglić” zadovoljni su što se značaj očuvanja sjećanja na Grebak prepoznaje i van tog grada i kantona.

– Ovo je jedan od najmasovnijih ljetnih pohoda, jer imamo oko 100 učesnika. Pored Goraždana, tu su i planinari iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Srebrenika ali i Novog Pazara i Sjenice. Ovo je garant da će “Grebak – put života” živjeti i opstati. Naš glavni cilj je da to sačuvamo od zaborava i prenesemo mlađim generacijama šta je Grebak značio u to najteže ratno doba, kada je bio žila kucavica za opkoljeni grad – kaže predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Podsjetio je da je Grebak u najtežim ratnim danima bio put spasa ali i put smrti. Mnogi su putem Grepka otišli iz Goražda, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama.

Tokom pohoda učesnici će odati počast stradalima. Na lokalitetu SRC Ruda Glava gdje je smješten planinarski dom večeras je predviđeno druženje učesnika, a manifestacija će biti okončana sutra.

Previous Višegrad - U Drinu spušteno 3.000 ruža za 3.000 ubijenih Bošnjaka
Next Haris Brkić iz Lukavca diplomirao na prestižnom MIT-u

You might also like

NAŠI DANI

Visoko: Umjesto političkim partijama, sredstva iz budžeta usmjerena na liječenje oboljele djece

  Nakon što je načelnik Općine Donji Vakuf najavio kako će ta općina uskratiti finansiranje političkih partija iz budžeta i sredstva preusmjeriti u stipendiranje studenata, slična vijest dolazi nam i

NAŠI DANI

Genijalan odgovor na provokativne bilborde “PRAVOnaSLAVLJE“

Bilbordi sa porukom “PRAVOnaSLAVLJE“ postavljeni širom RS-a uoči proslave 9. januara, a koji jasno asocijaraju na pravoslavni karakter tog neustavnog praznika, su dobili i svojevrstan odgovor. Imajući u vidu da

NAŠI DANI

Jovanović: RS je nastala na zlu; Srbija pod tepih gura odgovornost za genocid

Veliki broj Mostaraca okupio se večeras u hotelu Bristol na tribini pod sloganom “Kako do pomirenja u regiji” u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju. Na tribini se prisutnima,