Obilježena godišnjica pogibije heroja bosanske odbrane komandanta Safeta Zajke

Obilježena godišnjica pogibije heroja bosanske odbrane komandanta Safeta Zajke

Dvadeset šesta godišnjica pogibije legendarnog komandanta  2. Viteške motorizirane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke obilježena je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, uz vojne počasti Drugog pješadijskog voda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Članovi porodice rahmetli Safeta Zajke i brojne delegacije sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, ratnim vojnim invalidima i veteranima rata, brigadnim generalima okupile su se kod Centralnog spomenika gdje su odale počast jednom od najvećih heroja odbrambenog rata i svim časnim šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote ugradili u temelje državnosti BiH. Bila je to prilika da se podsjeti na herojske dane, velike ljude i velike bitke koje su vođene za odbranu naše domovine od agresora.

Udruženje 2.Viteška brigada Novi Grad uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo njeguje kulturu sjećanja i nastoji očuvati sjećanje na naše komandante i sve poginule branitelje Armije i MUP-a  RBiH. Upravo u čast najboljih sinova naše domovine cijeli mjesec juni obilježavaju se značajni datumi i događaji iz naše bliske historije, važni događaji iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, datumi pogibije ljudi koji su branili ovaj grad i državu BiH od agresora, a nedavno je održana akademija posvećena herojima oslobodilačkog rata s područja naše općine Safetu Zajki i Safetu Hadžiću kojoj su prisustvovale porodice svih devet bh. heroja, po kojima je snimljena i kasida „Devet heroja“, autora Mustafe Isakovića.

Second Slide

Uvijek uz svoje borce

Sado Šatrović, predsjednik Udruženja 2. Viteška brigada, podsjetio je da je rahmetli Zajko poginuo na Mijatovića kosi 17. juna 1993. u akciji izviđanja, pet dana nakon što je Mijatovića kosa oslobođena. „Safet Zajko je bio oličenje vojnika i patriote BiH. Na liniji je bio 24 sata i uvijek uz svoje borce. U želji i težnji da deblokira grad Sarajevo položio je svoj život 17. juna 1993. na Mijatovića kosi“, rekao je Šatrović.

Skupu se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je kazao da je prošlo 26 godina od kada je poginuo Safet Zajko. „To je više od četvrtine jednog stoljeća, u nama ne prestaje želja ni potreba da se sjećamo heroja poput Safeta Zajke i njegovih saboraca, da se sjećamo devet naših heroja. Za nas kao društvo vrlo je značajno i važno da poštujemo ove ljude koji su dali svoje živote i utkali se u našu historiju. Naši heroji su brzo ušli u historiju, ali neće iz nje izaći dok smo mi živi i dok vodimo o tome računa“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić, istakavši zahvalnost svima onima koji čuvaju uspomenu na sve ono što je rahmetli Safet Zajko značio za našu državu BiH.

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević istakao je važnost obilježavanja važnih datuma i ličnosti te da je to naša trajna zadaća, jer je zahvaljujući žrtvi naših hrabrih branitelja Bosna i Hercegovina odbranjena i mi danas imamo slobodu i živimo u njoj.

Second Slide

Nakon polaganja cvijeća kod Centralnog spomen-obilježja delegacije su položile cvijeće i na mjestu pogibije rahmetli Zajke na Mijatovića kosi, posjetile njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije, a predstavnici Udruženja 2. Viteška Novi Grad posjetili su i porodicu rahmetli Safeta Zajke.

Historijski čas

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju, koji nosi naziv po heroju Safetu Zajki održan je historijski čas za novogradske osnovce i druge prisutne. O herojskim podvizima rahmetli Safeta Zajke i njegovih saboraca govorio je Sado Šatrović. Pred više od stotinu prisutnih školaraca Šatrović je istakao važnost da o ovim događajima upoznamo mlade ljude koji nemaju mogućnost kroz redovno obrazovanje saznati pravu istinu o dešavanjima na našim prostorima u periodu od 1992-1995. godine. Zbog toga je od posebnog značaja mladim generacijama prenositi istinite historijske činjenice iz naše bliske prošlosti iz perioda agresije na našu zemlju.    

Previous Rukometaši Bosne i Hercegovine stigli u Sarajevo
Next Kamp za golubove: Dražen goluba platio 9000 KM (VIDEO)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge

NAŠI DANI

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine. Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Prlić i ostali: Odbijen zahtjev Hrvatske da dokaže nevinost

Haški tribunal odbio je zahtjev Republike Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih funkcionera “Herceg-Bosne”.   U odluci koju je potpisao predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius