Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva  Bosne i Hercegovine

Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva Bosne i HercegovineArhiv Bosne i Hercegvine uskoro počinje s realizacjom projekta “Rekosntrukcije depoa” u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Projekat finansira Država Katar u iznosu 128.512 KM.

Tim povodim u Arhivu BiH upriličena je svečanost na kojoj su direktor ove institucije Saša Klepić i ambasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater, predstavili projekat, nakon što su obišli arhivske prostorije koje se nalaze u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poznato je da smo u protekle dvije i po godine izvršili rekonstrukciju oko 60 procenata prostorija u kojim se čuva arhivska građa. Danas smo dobili lijepu vijest iz države Katar da su pozitivno  odgovorili, na našu molbu i donirali sredstva za rekonstrukciju jedne od navećih soba – “br. 13”, koja je već dugi niz godina dvastirana i u kojoj se nažalost čuvala arhivska građa. Mi smo svojim aktivnostima u proteklih šest mjeseci tu građu u najvećem dijelu izmjestili u sređene prostorije. Hvala prijateljskoj državi Katar koja je pokazala spremnost da s nama realizira ovaj jako važan projekat, kojim ćemo produžiti vijek trajanja našem nacionalnom bogastvu za narednih 100 godina – kazao je Klepić.

Naglasio je da se projekt radi u fazama i s realizacijom novog ABiH imat će 80 posto rekonstruirane arhivske prostorije.

Amasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan Ali Al-Khater rekao je, da je njegova država prepoznala važnost ove institucije koja čuva blago arhiva Bosne i Hercegovine od austrougarskog doba i odobrila donaciju za pomoć u renoviranju prostorija kao jedna vid doprnosa i saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Ovom donacijom će početi projekt “Rekostrukcije depoa Arhiva Bosne i Hercegovine” čiji je cilj da se u konačnici osiguraju idealni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti.Previous Ponovo dobre vijesti iz Češke: Tuka pobijedio na mitingu u Ostravi - njegov najbolji rezultat ove sezone (VIDEO)
Next Komšić: NATO je psihološki potrebniji, to će odagnati strah od sukoba (VIDEO)

You might also like

NASLIJEĐE

Pogledajte kako izgleda obnovljena fasada Olimpijskog muzeja u Sarajevu

  Radovi na obnovi fasade na zgradi Olimpijskog muzeja privode se kraju. Obnovljena je vanjska stolarija i ulazne stepenice sa ogradom, kao i fasada sa koje je počelo skidanje zaštitne skele. Ovaj

NASLIJEĐE

Osmanski dokumenti iz arhiva fojničkog samostana: Zbirka za bolje razumijevanje bosanske prošlosti

Centar za historijska istraživanja (CeHIS) Filozofskog fakulteta u Sarajevu u utorak je organizovao promociju zbirki osmanske arhivske građe koja se čuva u Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici pod naslovom

BH RAZGLEDNICA

Četiri čuda gradića u kutu Bosne: Najveći nišan na Balkanu, stećak koji stoji na tri kamenčića, rijeka koja teče uzbrdo, Stari grad i Tabije

Još je glasoviti putopisac Evlija Čelebija za Glamoč – gradić u zapadnobosanskom kantonu (Kantonu deset), kazao: „Mjesto u kutu, nikom na putu.“ I uistinu, Glamoč se smjestio u Glamočkom polju sa