Najvažniji sektor privrede naše države bilježi povećanje zaposlenosti

Najvažniji sektor privrede naše države bilježi povećanje zaposlenosti

Zaposlenost u metalskom i elektro sektoru Federacije Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2019. porasla je za 4,2 posto i kako bi se nastavili pozitivni trendovi iz 2017. i 2018. neophodno je hitno donijeti mjere koje će osigurati nastavak rasta proizvodnje, izvoza i broja radnika – istaknuto je na jučeršnjoj sjednici Odbora Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBiH u Sarajevu.

Na sjednici su razmatrane pokrenute inicijative iz prethodnog perioda s informacijom o njihovom statusu u resornim ministarstvima, te najavljene daljnje aktivnosti po pitanju pokrenutih inicijativa. Razgovarano je o nedovoljnoj zaštiti domaćih proizvoda i  domaćeg tržišta, što dovodi do usporenog rasta u ovoj industriji.

Analizirani su efekti donesene Odluke o oslobađanju plaćanja uvoznih dadžbina na uvoz mašina i opreme za proizvodnju i dogovorene dalje aktivnosti na podršci smanjenju troškova u realnom sektoru. Neizostavna je bila tema o Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak, čije nedonošenje je prouzrokovalo da izgube veliki broj produktivne radne snage što se direktno odrazilo da prvi kvartal 2019. završi sa jedan posto manjim izvozom Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na isti period u prošloj godini.

Uvoz u prvom kvartalu u Federaciju BiH je povećan za 8,5 posto u odnosu na isti period 2018. Kada govorimo o izvozu metalskog i elektro sektora FBiH, u prvom kvartalu 2019. željezo, čelik i obojeni metali su imali pad izvoza više od tri posto, dok su metalni proizvodi, mašine i transportna sredstva imali porast izvoza za više od 12 posto.

Doneseno je nekoliko zaključaka o izradi prijedloga i pokretanju inicijativa za prioritetno rješavanje nekoliko gorućih problema, a koji mogu dovesti u pitanje daljnji rast u toj industriji. Jedan od zaključaka se odnosio na dostavljanje prijedloga za ublažavanje stanja uzrokovanog prekomjernim odlivom radne snage.

Udruženje metalne i elektro industrije Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što obradi predložene inicijative i prijedloge obratit će se resornim ministarstvima i institucijama, te još jednom ukazati da odlaganje donošenja ključnih reformskih propisa dodatno komplikuje i otežava poslovanje privrednih društava, saopćeno je iz PKFBiH.

-Metalski i elektro sektor u Bosni i Hercegovini više decenija drži poziciju najvažnijeg sektora privrede naše države.

Previous Novi pogon u Bosnalijeku. Izvjesno širenje na tržišta Azije, SAD-a, Nigerije...
Next Proizvodi AC Food na tržištu Crne Gore; probijaju se i u austrijske markete

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Uspješna firma: Maglajski ‘Bontex’ šije 50.000 komada košulja za pripadnike policije u Italiji!

  Na sajmu odjeće u Minhenu „Munich Apparel Source“, koji povezuje najznačajnije evropske brendove i maloprodajne lance iz tekstilne industrije predstavilo se više od 200 izlagača, a među njima i

Ekonomija/Biznis

Uspješna saradnja državne agencije i dijaspore: Novi investitor u tekstilnoj industriji zaposlit će stotine ljudi

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) je u saradnji sa Svjetskim savezom dijaspore Bosne i Hercegovine pronašla novog investitora za tekstilnu industriju Bosne i Hercegovine. Radi

Ekonomija/Biznis

Bosanski modni brend Revolt Clothing i Mate Rimac ozvaničili saradnju

  Bosanskohercegovački modni brend Revolt Clothing, ostvario je saradnju sa kompanijom Greyp Bikes iz Hrvatske, kćerkom kompanije Rimac Automobili. Ova saradnja je nedavno i ozvaničena, kada je kompanija Mate Rimca, u prepunoj sali