Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, kako saznaje portal Cazin.NET, osvojila je zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku.

Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u spomenutom američkom gradu, a organizuje ga Terra Science and Education.

Tema projekta mlade Cazinjanke s kojim je pokorila Ameriku i jaku konkurenciju jeste krajiški kesten, a ovo je njen način da da svoj doprinos zaštiti i promociji spomenutog značajnog krajiškog brenda. Podsjećamo, ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu je posljednjih godina porasla, najviše zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena rapidno su smanjeni.

– „Projekat se bazirao na tematici kestena kao prirodnog resursa Bosanske krajine te preventivnoj zaštiti istog. Vodeći se idejom da rješavanje globalnih problema počinje lokalnim nivoom, odlučila sam se za ovu aktuelnu temu kojom sam mladima htjela skrenuti pažnju na kesten kao na nešto što ostaje nama u nasljedstvo i što trebamo čuvati te njegovati sve tradicije koje dolaze s njim“, istakla je Iman.

-Plasman na prestižnu olimpijadu Iman je osvojila prvim mjestom u kategoriji Okoliš na jubilarnoj desetoj Bosepo naučnoj olimpijadi projekata održanoj u Sarajevu 22. i 23. februara 2019. godine. 

Osim zlatne medalje i plasmana na Genius olimpijadu, osvojila je i punu stipendiju Burch Univerziteta.

Previous Holanđanin Marten doselio u Bosnu: 'Tu sam jer je ovo veoma lijepa zemlja. Dobar je život'
Next Gradaščevića kula u Bijeloj zaboravljeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Profesorica i učenici iz Bosanske Krupe postali dio NASA-inog programa!

Mala grupa naučnika koju predvodi Amna Dervišagić, profesorica fizike iz Opće gimnazije Bosanska Krupa, uspjela je ostvariti saradnju sa NASA-om, najznačajnijom i najpoznatijom agencijom koja se bavi istraživanjem svemirskih prostranstava

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ensar Gackić – od izbjeglice iz Bosne i Hercegovine do inžinjera u Boeingu

Ne znam da li postoji neko u dijaspori ko ne razmišlja o povratku, a bosanski jezik, bosanska kultura je integralni dio našeg života. Bosanskohercegovačka dijaspora je jedna od najbrojnijih u

ZDRAVLJE

Na UKC-u Tuzla urađena prva samostalna torakoskopska lobektomija pluća u državi

  Ljekarski tim Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla uradili su prvi samostalnu torakoskopsku lobektomiju pluća. Riječ je o minimalno-invazivnom zahvatu, a ujedno i operaciji koja se izvodi kroz rez od