Niče prva plantaža kestena u USK

Niče prva plantaža kestena u USK

Na lokalitetu Radoč, nadomak Bužima, nedavno je podignuta prva plantaža pitomog kestena, čija proizvodnja može biti vrlo isplativa, kažu poljoprivredni stručnjaci u Unsko-sanskom kantonu.

Vlasnik ove plantaže Nedžad Mušić kaže kako je posadio stotinu sadnica kestena na površini od dva hektara i da se radi o oglednoj parceli, prvoj te vrste na području ovog kantona.

Prema njegovim riječima, radi se o projektu čija ukupna vrijednost iznosi 23.000 maraka, a podržan je od strane Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje, kao i od općine Bužim, koja je obezbijedila 20 posto potrebnih sredstava.

“Plodovi kestena su izuzetno traženi na domaćem i inostranom tržištu, a kod nas je industrija kestena zasnovana isključivo na sakupljačkoj privredi. Prednost plantažnog uzgoja je što se mogu kontrolisati i preduprijediti bolesti koje napadaju ovu kulturu i nanose mnogo štete, kao što su rak kestenove kore ili osa šiškarica”, kaže Mušić.

Prema njegovim riječima, plodovi ovako uzgojenog kestena su veći od uobičajenih, što omogućuje i veći profit.

Dodaje da je područje Cazinske krajine izuzetno pogodno za uzgoj kestena, kako zbog klimatskih uslova, tako i kiselosti zemljišta koje pogoduje razvoju ovog drveća.

On je uvjeren u uspjeh ovog ogleda, koji će, kako smatra, trasirati sasvim novi put kada se radi o uzgoju ove kulture.

Inače, na području USK ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge građane.

Također, kesten je vrlo važan i u pčelarstvu, s obzirom na to da je med od kestena nadaleko poznat po svom ukusu i kvalitetu.

/Zlatan Čekić, N. Novine/

Previous Tito Bosnia: 'Pozdravi i najveće poštovanje voljenim građanima Bosne i Hercegovine'
Next Svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula Dana policije FBiH

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pelet, ogromni i neiskorišteni potencijal Bosne i Hercegovine

Ostaci u drvnoj industriji su odličan izvor za proizvodnju peleta koji bolje grije i jeftiniji je od mnogih drugih energenata. Često se zna reći kako je „drvna industrija perjanica bosanskohercegovačke

Ekonomija/Biznis

Bračni par Talić iz Sanskog Mosta: Izrađuju bosanske papuče koje svi rado kupuju

Emira Talić iz Sanskog Mosta vlasnica je obrta “Sehara“ koja se bavi proizvodnjom bosanske papuče, muške, ženske, dječije kao i klompica. Prije desetak godina bračni par Talić je došao na

Ekonomija/Biznis

Aerodrom Tuzla otvara novi terminal početkom maja

Aerodrom Tuzla će u maju ove godine otvoriti svoju dugoočekivanu proširenu zgradu terminala, javlja Ex-Yu Aviation. Svi građevinski radovi na objektu, u vrijednosti većoj od tri miliona eura su završeni, tako