Odobren izvoz jaja iz Bosne i Hercegovine u EU

Odobren izvoz jaja iz Bosne i Hercegovine u EU

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije.

Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza, Evropska komisija dala je „zeleno svjetlo“ za počatak izvoza i ove vrste hrane iz naše zemlje u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bosanskohercegovačko peradarastvo, ali i cijelu prehrambenu industriju.

„Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se, naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti”, kazao je Šarović.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Evropske unije, uslijediće u narednim sedmicama.

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Previous Komšić: Vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju srebrenički genocid
Next U Odžaku izgrađen srebrenički cvijet milosti

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hadžići: U februaru sa poslovanjem kreće preduzeće Oba Food

  Početkom februara 2018. godine iz Hadžića će na bosanskohercegovačko i inostrano tržište biti plasirani prvi proizvodi novoosnovane kompanije za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća. Radi se o

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivne priče iz Ilijaša: Proizvodnja bačvi od nehrđajućeg čelika

U Ilijašu otvoren objekat firme Ezio Inox • Najavljeno skoro otvaranje novih radnih mjesta Uz prisustvo velikog broja zvanica u Ilijašu je jučer svečano otvoren objekat firme Ezio Inox Ilijaš.

Ekonomija/Biznis

Ećo Company počinje na Ilidži izgradnju jednog od najvećih salona namještaja u regionu

U sarajevskom naselju Stup, uz glavnu gradsku saobraćajnicu, Ećo Company će uskoro započeti izgradnju “najvećeg i najelitnijeg salona namještaja u regionu”, kako su rekli iz ove kompanije. Tim povodom direktor