Bosanske firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u CG

Bosanske firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u CG

Prema procentualnom učešću poslovnih subjekata u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, bosanskohercegovačka preduzeća su peta najzastupljenija, pokazuju podaci crnogorske statističke agencije Monstat. 

– Kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma su zastupljene u sektoru građevinarstva, navodi se u analizi Monstata. 

U analizi se ne precizira broj registriranih kompanija, nego se navodi procentualno učešće. 

Najzastupljenija preduzeća u stranom vlasništvu su srbijanska sa 17,5 posto. Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Rusije 16,4 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i iz Bosne i Hercegovine, 3,9 odsto.

Posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, građevinarstvo 13,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 odsto i poslovanje nekretninama 7,3 odsto, precizirali su iz Monstata. 

– Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljene u sektoru građevinarstva, navode iz Monsanta. 

Bosanskohercgovačkih preduzeća, prema prikazanom grafikonu, najviše ima u Podgorici, Budvi i Herceg-Novom. 

U posljednje vrijeme u Crnoj Gori je u porastu broj kompanija koje osnivaju turski državljani. 

Kako je prije nekoliko dana saopštio ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, u ovoj zemlji posluje 2.726 preduzeća čiji su osnivači pravna ili fizička lica iz Turske. 

Najviše ih je u Budvi 1.506 i u Podgorici 693, a najzastupljenije su u građevinarstvu, trgovini i sektoru smještaja i ishrane.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Vlašić unaprjeđuje ljetnu ponudu i razvija sportski turizam
Next Dok Dodik štiti interese Hrvatske u slučaju Pelješkog mosta, oni mu šalju otpad pod nos

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

KALETEX iz Kalesije: Rade uniforme za njemačku i slovenačku policiju, vojsku Kosova…

Bosna i Hercegovina njeguje dugogodišnju tradiciju rada u tekstilnoj industriji, a za razvoj ove privredne grane postoji nekoliko prednosti. Blizina Evropske unije, školovana radna snaga, poštivanje rokova isporuke ugovorene robe,

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina: Rast izvoza 8,9 posto, a uvoza 7,3 posto

  Bosanskohercegovački robni izvoz u deset mjeseci ove godine iznosio je devet milijardi i 912 miliona KM, te je bio za 8,9 posto veći nego u istom periodu prošle godine,

Ekonomija/Biznis

Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

Golinjevo u blizini Buškog jezera. Radovi su u toku, vlasnik kompanije “Eko sir Puđa” Tomislav Puđa nadzire rekonstrukciju objekta i njegovo proširenje. Od male lokalne firme za nekoliko godina su