Milanović ogolio situaciju: Informacija je iscurila iz okruženja izraelskog predsjednika

Milanović ogolio situaciju: Informacija je iscurila iz okruženja izraelskog predsjednika

Zoran Milanović, SDP-ov kandidat za predsjednika Hrvatske, u srijedu je za izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Izraelu da je „Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama“, što je ona demantirala, rekao da je kad se ide vani, posebno na Bliski istok, o takvim stvarima bolje manje govoriti, te smatra kako je informacija „iscurila iz okruženja izraelskog predsjednika“.

„U stvari bi se oni (Izraelci) trebali ispričati Kolindi Grabar-Kitarović, a ona mora opreznije birati sugovornike i paziti šta priča jer ovo nije razgovor ‘off the record’ s braniteljima, kao što sam ja napravio to prije tri godine, rekao je Milanović u srijedu u Čakovcu, prenosi Hina.

‘Vrlo nekorektno od domaćina’

Smatra da ta izjava nije učinila veliku štetu, „iako je to već treći veliki nesporazum predsjednice s novinarima u vrlo kratkom vremenu“.

Ocijenio je kako je to bilo „vrlo nekorektno od domaćina koji nam je navodno strateški partner, iako smo ga takvima navodno mi proglasili, oni se sami nisu takvima proglasili“.

Potpuno mu je nezamislivo da se nakon zatvorenog sastanka dvoje predsjednika takve stvari pojavljaju u novinama i kako je istaknuo, to se nikad ne događa. 

„Ovo prvi put vidim. To je neko iz okruženja izraelskog predsjednika pustio novinaru i kada su vidjeli da su napravili štetu i uvrijedili gosta probali su to malo popraviti, ali to tako ne ide” izjavio je Milanović, koji je dodao:

„Drugi put neka pazi gdje ide i s kim razgovara i neka ne proglašava svakoga strateškim partnerom, jer je te stvari pričala Irancima prije dvije godine u Teheranu. To ljudi vide, to je neozbiljno, to je neiskreno i ne vodi nikuda, ali glavni problem je da nam se ne navuče neka nevolja na glavu“ poručio je Kolindi Grabar Kitarović. 

‘Ne trebamo se gurati u prve redove’

„Gurati se i biti strateški partner Izraelu, državi u ozbiljnim problemima, koju podržavam, ali ne podržavam politiku njihove Vlade, jer nije politika kakvu provode članice EU“, rekao je Milanović.

„Ne treba nam da nam se ovdje dogodi nered, da zapalimo neku šibicu s pretjeranom izjavom jer mi nismo zemlja koja se treba gurati u prve redove u ovakim stvarima“ naglasio je.

On je dodao da želi da Hrvatska bude u prvim redovima u nekim drugim stvarima, poput toga da budemo jedna od najnormalnijih državi na svijetu, da budemo toliko normalni da postanemo dosadni, a ovakve stvari „nam ne trebaju“.

Previous Ambasador RH na raportu u bosanskom Predsjedništvu
Next U subotu skokovi na Bentbaši – Najbolji skakači ponovo u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Heroj teočanske regije: Obilježena godišnjica pogibije Kapetana Hajre

Otkrivanjem spomen-biste narodnom heroju oslobodilačkog rata, brigadnom generalu Hajrudinu Mešiću, a zatim i polaganjem cvijeća i učenjem Ja'sina na mjestu pogibije i mezaru Kapetana Hajre danas je obilježena 24. godišnjica

NAŠI DANI

Lavić: Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći

  Miješajući se u unutarnje stvari Bosne i Heregovine, predstavnici hrvatske političke vrhuške, kao i srbijanske, demonstriraju stanovište da ne priznaju suverenitet i integritet države BiH, te da su oni

NAŠI DANI

Promovirana 31. generacija polaznika Policijske akademije FMUP-a (VIDEO)

  Polaznici Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, njih 106, danas su promovirani u čin policajca. Oni su 31. generacija polaznika akademije, a na svečanosti u Sarajevu koja je upriličena