Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji je u ratnim godinama 1992-1994. godina bio jedini put kojim su za stanovnike opkoljenog Goražda i Ratnu bolnicu u Goraždu dostavljani hrana i lijekovi.

Ovim povodom, na šehidskom mezarju i centralnom spomen-obilježju na Grepku, tradicionalno je položeno cvijeće u kojem su učestvovale brojne delegacije.

Uz predstavnika Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i delegaciju Federalnog minsitarstva za pitanja boraca, svijeće su položili i delegacija Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena predsjedavajućom Editom Velić i premijerkom Aidom Obućom, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo,  delegacija Organizacionog odbora „Grebak – put života“, delegacija 2. pješadijskog/rendžerskog puka OS BiH i Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ te delegacije Udruženja „182. teška fočanska brigada“ i Jedinstvene organizacije boraca Fočaka.

Na ceremoniji su govorili predstavnik Udruženja demobilisanih boraca „Ustikolina“ Emir Brajlović,  načelnik Općine Foča FBiH Zijad Kunovac, ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, pomoćnik minsitra za boračka pitanja KS Osman Smailović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

– Putem prema Grepku, poznatim kao „Put spasa“, prošle su hiljade građana iz opkoljenog Goražda, među njima veliki broj žena i djeca. Prolazeći ovim putem u nepreglednim kolonama, često i po ekstremnim vremenskim uslovima, oni nisu mislili na zasjede, neprijateljske linije ili druge opasnosti koje su vrebale tih ratnih godina. Njihova želja za životom bila je jača od straha od smrti. Danas, ovom manifestacijom, odajemo priznanje našim šehidima i pripadnicima Armije RBiH koji su branili ovaj prostor te se prisjećamo svih onih koji se nikada nisu vratili sa ovog puta“ – istakla je premijerka u svom obraćanju.

Putem spasa u ratnim godinama prošlo je oko 30.000 građana opkoljenog Goražda.


Previous Vidičevići 15 godina proizvode lubenice, ove godine očekuju proizvodnju od 60 tona
Next Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

You might also like

NAŠI DANI

U Srebrenici formiran probosanski politički blok “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu”

  Predstavnici deset političkih subjekata dogovorili su zajednički nastup na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini. U bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica u srijedu je održan sastanak koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, na kojem su usaglašeni

OTPOR BOSNE

Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Ova vojna formacija je odbranila najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i bila najbrojnija u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojala i više od 75.000 boraca. Vlada Tuzlanskog

NAŠI DANI

Milion maraka za zapošljavanje demobilisanih boraca!

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata osiguralo je u ovogodišnjem budžetu milion KM kako bi se putem zadruga ili pojedinačno rješavalo pitanje zapošljavanja demobiliziranih boraca. U okviru