Drvena džamija na planini Zvijezdi

Drvena džamija na planini Zvijezdi

Piše: Abdulgafar Velić

-Na planini Zvijezdi ima jedna mala drvena džamija, u narodu poznata kao Džamija na Karićima. To je jedna od najstarijih džamija u Bosni. U blizine ove džamije nema kuća, na samku je. Prva naseljena mjesta u okolini su nemuslimanska sela.

Džamiju na Karićima stotinama godina poštivaju i muslimani i nemuslimani. Nikad nije dozvoljavala uznemiravanje drugih, mada je sama bila uznemiravana.

U stalnom je itikafu, zikru, šutnji, promišljanju. Dolaze joj ljudi i sa istoka i sa zapada. Jednog godišnje se oko nje okupi veliki svijet da Gospodaru svih svjetova na sedždu padne. Iako je brzo napuste, okoriste se i odu, ona nikada nije sama.

Onaj ko je tražio širinu, naučio je od nje značenje sure El-Inširah i kako putovati nepreglednim prostranstvima. Onaj ko je tražio savjet, pomogla mu je da se smiri. Onaj ko je tražio sreću, mogao je u njezinom džematu berićet steći. Okupljala je ova džamija stotinama godina brojne džematlije, izrodila je nebrojenu čestitu ulemu, hafize, pobožne mudrace, darežljive vakife, čistu i vrijednu omladinu.

Ne zna se tačno ko je i odakle je Hajdar dedo, koji je na mjestu gdje su se lokalni Bošnjani okupljali podigao skromnu i skladnu džamiju. Po jednom kazivanju i on je bio jedan od tih lokalnih bogumila, koji je prihvatio islam, dok je po drugom kazivanju Hajdar dedo potomak jedne poznate sarajevske porodice, koja je na Zvijezdi imala svoje imanje. Nemamo tačnih podataka o našem Hajdar dedi, međutim ono što znamo i vidimo jeste očegladan dokaz čistog i iskrenog nijeta Hajdar dede dok je podizao džamiju. Naime, i malo djelo, kao što je i mala džamija na Karićima, s iskrenim nijetom postaje tako veliko, snažno, utjecajno i vječno.

Hajdar dedo i džamija na Karićima dio su našeg kolektivnog identiteta i uveliko određuju i oblikuju naš bošnjački karakter. Stoga, na Karićima mi zapravo učimo o sebi, svom izvoru, svojoj tradiciji, čistoj vjeri. Džamija na Karićima naše je ruho, kojim se ponosimo i kojeg čuvamo. To ruho dokaz je plemenite, čiste i prirodne vjere bosanskih muslimana.

Previous Meho skupocjeni tartuf otkriva svojim čulom mirisa (VIDEO)
Next Kavazović: Niko neće osjetiti ljubav Božiju dok se iz njega ne prospe ljubav prema ljudima

You might also like

NASLIJEĐE

U Vijećnici “Dan otvorenih vrata“

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, usljed granatiranja sa srpskih položaja, njima tada opkoljenog Sarajeva, zapaljena je u noći s 25.

NASLIJEĐE

Pašina kula uspravno stoji već peto stoljeće

  Pašina kula iz 16. vijeka nalazi se u mjestu Pilica u zvorničkoj opštini. Iako nezaštićena, njene zidine još prkose zubu vremena. Svako ko prvi put prođe Pilicom vjerovatno će

NASLIJEĐE

AMERIČKI FIZIČAR TVRDI: Piramide u Visokom trenutno su najvažniji arheološki poduhvat na Planeti

Ugledni američki fizičar doktor Paul LaViolette priredio je članak o otkriću bosanskih piramida, a koji je u svom martovskom izdanju objavio popularni magazin Nexus iz Australije. Članak “Nova otkrića iz