Sarajevo: Zaštita stećaka na Skenderiji

Sarajevo: Zaštita stećaka na Skenderiji

Radnici građevinske firme “Sela” su započeli s realizacijom projekta postavljanja zaštitne ograde duž obale Miljacke kod taksi štanda na Skenderiji.

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 5.000 KM.

Osim povećanja sigurnosti građana, posebno djece, prvenstveni cilj ovog projekta je zaštita postojećih srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, stećaka, koji se nalaze duž lijeve obale rijeke između dva mosta.

U toku je iskop rupa za postavljanje nosivih stubova između kojih će biti ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara. Završetak radova je planiran do kraja ove sedmice.

Ova ostavština naših predaka, dobrih Bošnjana, iz perioda srednjovjekovne bosanske države, koja se danas nalazi na lokalitetu Skenderije, je 1893. godine izvađena iz korita rijeke Miljacke prilikom gradnje obližnjeg  željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom vađenja i izvođenja radova, spašeno samo njih dvanaest.

U širem pojasu grada Sarajeva je evidentirano 37 lokaliteta sa stećcima od čega je najpoznatija nekropola sa stećcima i nišanima u selu Donji Močioci.

Ovaj lokalitet je 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

-Stećci se nalaze i na UNESCO Listi svjetske kulturne baštine.

Previous EZ Group Busovača - uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode
Next Tuzla: Zastava propale UZP tvorevine 'H-B' na zgradi ambulante

You might also like

NAŠI DANI

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim

TURIZAM

Obnova kule Zmaja od Bosne dovest će veći broj turista u Gradačac

  Glavni izazovi s kojima se turistički radnici Tuzlanskog kantona susreću u razvoju turizma i pozicioniranju turizma na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu jesu nedostatak  valoriziranih kulturno-turističkih resursa i nedostatka

NASLIJEĐE

Deset godina od obnove mosta koji su porušili njemački okupatori

Most je predstavljao remek djelo arhitekture XVII stoljeća. Prilikom povlačenja 03. marta 1945. godine, Kamenu ćupriju je bombardovanjem porušila Pionirska jedinica 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su