Američki BuzzFeed nahvalio Mostar – ‘Coolest City’

Američki BuzzFeed nahvalio Mostar – ‘Coolest City’

Magazin ”BuzzFeed” je donio veliku reportažu i nabrojao sve razloge zašto jednostavno morate posjetiti Mostar u tekstu pod naslovom “21 razlog zašto je Mostar najljepši grad za koji nikad niste čuli”, a naglašeno je da je grad na Neretvi ozbiljno potcijenjen.

1. Mostar je prelijepo mjesto sa Starim gradom u kaldrmi, pun karaktera i s historijom kakva će vas oduševiti

– Ako volite šetati naokolo i gledati ljude, ovo je definitivno mjesto za vas. Obilje kafića i restorana na otvorenom čine ovaj grad savršenim za istraživanje.

2. Najprepoznatljiviji dio Mostara je Stari grad, koji ste svakako vidjeli na fotografijama na internetu

– Izgrađen između 1557. i 1566. godine, Mostar je zapravo dobio ime po čuvarima mosta koji su se zvali mostari.

3. Za vrijeme sunčanih i toplih dana, kakvih u Mostaru ima mnogo, možete kampirati na obalama rijeke Neretve i gledati kako odvažne duše skaču s mosta u vodu

– Svako može skočiti s mosta, ali to nimalo nije lagano, što zbog opasne kombinacije visine, te vode koja je ledena.

4. Kafa je dobra

– Ako ste snob za kafu, putovanje po srednjoj Evropi može biti naporno. Ali bosanska kafa je izuzetak, a piti je pravo iskustvo.

5. Svježi proizvodi su još bolji

– Kao i većina evropskih gradova, i u Mostaru se može pronaći niz štandova. Pokupite malo svježeg voća i povrća ili probajte domaće sirupe, likere i džemove.

6. U poređenju s ostalim gradovima u regionu, u Mostaru je nevjerovatno jeftino

– Lokalna valuta je marka, a jedna marka jednaka je oko pola eura. Lagano je pronaći obrok za 10 maraka, dok pivo možete platiti za dvije ili tri KM.

7. Obično je jeftinije jesti u restoranu nego kupiti sastojke u supermarketu

– Uprkos niskim cijenama i uz puno hljeba, možete očekivati velike porcije.

8. Bosanska hrana je jednostavno preukusna

– Hrana je spoj turske, mediteranske i istočnoevropske kuhinje. Ima puno mesa i sve je prepuno okusa, ali nikada vam neće teško pasti stomaku.

9. Gdje god pogledate, u gradu možete primijetiti podsjetnike na rat koji se desio sredinom 90-ih

– Oko 70% grada bilo je uništeno, a grad je još prilično podijeljen.

10. Izbušene zgrade i kuće i danas stoje pored modernih koje su obnovljene

– Mnoge objekte su vlasnici napustili nakon rata napustili i više se nisu vratili. Neki jednostavno nemaju novac za obnovu, ali i nisu u mogućnosti prodati uništene zgrade.

Od ostalih stvari koje morate pogledati kada ste u Mostaru ili u blizini ”BuzzFeed” navodi da postoji nešto i za ljubitelje prirode, a to su okolna brda.

Također, u blizini Mostara se nalaze mjesta poput Blagaja i Počitelja, koja obiluju nevjerovatnom historijom, te vodopad Kravice, gdje možete naći osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Na kraju teksta ”BuzzFeed” navodi zanimljiv detalj, a to je famozna statua Brus Lija (Bruce Lee), koja krasi jedan mostarski park.

Cjelovit tekst o ‘najkul’ gradu: OVDJE!

(MiruhBosne/Avaz)

Previous Aziz-aga Šehović: Uz konje živim svoj dječački san
Next Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

You might also like

TURIZAM

U prva dva mjeseca 2019. turista 9,8 posto više nego lani

U periodu januar – februar 2019. turisti su ostvarili 141.114 posjeta, što je više za 9,8 % i 333.530 noćenja, što je više za 12,4 % u odnosu na isti

BH RAZGLEDNICA

Inicijativa sa Une: Štrbački buk i slapove u Martin Brodu predložiti za upis na Listu prirodne svjetske baštine UNESCO-a

Uprava Nacionalnog parka “Una”, jedinog na području Federacije Bosne i Hercegovine, uputila je pismenu inicijativu Komisiji za saradnju s UNESCO-om da se nadaleko znan Štrbački buk i kompleks slapova u

NASLIJEĐE

Kraljevski grad Srebrenik nezaobilazna destinacija zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne

Stari grad Srebrenik je tvrđava koja se nalazi iznad istoimenog grada, sjeverno od Tuzle, na prostoru nekadašnje župe Usora koja je tokom srednjeg vijeka bila poprište stalnih sukoba Bosne i Ugarske, a od 15. vijeka i Osmanskog carstva. Smještena je na usamljenoj kamenoj