Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Međunarodni forum Solidarnosti uz pomoć humanitraca širom Bosne i Hercegovine, svake godine obezbijedi humanitarnu pomoć i školovanje za hiljade djece.

Sretno poslijepodne u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Mališani mjesta Guesna u Burkini Faso dolaze po svoje igračke, paketiće i školski pribor. Spremni su učiti, čitati i pisati. Šalju poruke zahvalnosti prijateljskoj zemlji. 

“Puni emocija koje smo donijeli odozdo, pokrenuli smo akciju “Pomozi mi da i ja završim školu” simboličnog naziva. Onda smo krenuli u kampanju prikupljanja sredstava za školovanje te djece. Obzirom da je to jedna od najnepismenijih nacija na svijetu, troškovi školovanja za naše uslove su bili “ništa””, kaže Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS – Emmaus.

A to ništa iznosi 30 konvertiblnih maraka za školovanje jednog osnovca u Burkini Faso. Samo prošle školske godine građani BiH preko humanitaraca prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas Bosna i Hercegovina je pomogla opismenjavanje 4667 učenika od 1. do 7. razreda.

Najviše prvačića – njih više od 1.000. Emmanuel Siambo rođen je u Burkini, a danas povezuje sve države koje žele pomoći njegovoj domovini.

“Problem nam predstvalja udaljenost iz sela do mjesta gdje djecu školujemo. Također imamo mnogo djece koja nemaju jednog ili oba roditelja i tada se javljaju institucionalni problemi. Sve u svemu pomoć i obrazovni sistem Bosne i Hercegovine se pokazao djelotvornim u Burkini Faso”, kaže Emmanuel Siambo, Emmaus Burkina Faso.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso bosanskohercegovački humanitarci svake godine šalju i humanitarnu pomoć u vidu odjeće, obuće, hrane i školskog prbora. Planiraju još projekata, izvještava N1.

Previous Američki BuzzFeed nahvalio Mostar - 'Coolest City'
Next Fotografije KRALJEVSKOG GRADA BOBOVCA

You might also like

NAŠI DANI

Salkić: Od policije u RS-u se nastoji napraviti oružana sila (VIDEO)

Od policijskih snaga na prostoru entiteta Republika srpka nastoji se napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti u određenom trenutku, smatra potpredsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta Ramiz Salkić.

NAŠI DANI

Kako je Praljak pomogao da svijet sazna za hrvatski zločinački poduhvat protiv Bosne i Hercegovine

  Čelnici nekadašnje paradržavne tvorevine Herceg-Bosne dio su udruženog zločinačkog poduhvata, skupa sa državnim vrhom Republike Hrvatske devedesetih godina prošlog stoljeća. Ključni je to sadržaj pravomoćne presude koja je u

NAŠI DANI

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo