Novi bosanski val: Ovi muzičari haraju muzičkom scenom Balkana

Novi bosanski val: Ovi muzičari haraju muzičkom scenom Balkana

Jala Brat (Jasmin Fazlić) i Buba Corelli (Amar Hodžić) muzički su duo koji postavlja nove trendove u muzici Bosne i Hercegovine i Balkana.

I dok ih stariji osporavaju, mlađe generacije prilično su zaluđene njihovom muzikom – koja je mješavina više žanrova.

Dvojac Sarajlija nastupa zajedno od 2013., a izdali su više albuma te veliki broj hitova čiji pregledi na servisu YouTube broje desetine miliona pregleda. (Jala je prije koju godinu s Deenom, Dalal i Anom pretstavljao našu zemlju na muzičkom takmičenju Eurosong.)

Njihova muzika neizbježna je u mnogim kafićima. Nastupe imaju od Sarajeva, Beograda.. faktički širom bivše SFRJ.

Sarađivali su s mnogim poznatim imenima iz regiona, ali i šire. Reper RAF Camora popularno je ime s kojim su ostvarili kolaboraciju.

Njihova nova pjesma ‘Kamikaza’ također je plod saradnje. Nakon Severine i još nekih pjevačica, sada su se udružili sa sve popularnijom pjevačicom Senidah (Senida Hajdarpašić). Senidah je rođena u Sloveniji, a porijeklom je iz crnogorskog dijela Sandžaka.

Spot za pomenutu pjesmu obara sve rekorde gledanosti i slušanosti na YT kada je riječ o ovom dijelu Evrope. Tako se već pola mjeseca ‘Kamikaza’ nalazi na prvoj poziciji u trendingu/popularnosti u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i S. Makedoniji. Pjesma je također bila došla do broja 1 u Austriji i Švicarskoj.

Za 15 dana ‘Kamikaza’ je skupila preko 16 miliona pregleda!

I dok neki hvale ovu ekipu i u njima vide nastavak dobre tradicije sarajevske i bosanske muzičke scene, drugi pak osporavaju njihov kvalitet i ističu loš uticaj na omladinu koji ostavlja ovakva vrsta muzike.

Kako god, niko ovim momcima ne može osporiti predanost poslu koji obavljaju, kao ni enormnu popularnot koju su stekli posljednjih godina u našoj i okolnim zemljama.

Kao što kažu, muzika je stvar ukusa i svako može da bira…

Previous Ervin Sejdić: Izumili smo uređaj za otkrivanje THC-a u dahu
Next Otvoren Sajam šljive u Gradačcu: Učestvuje 310 izlagača

You might also like

BLOG

Aplauzi ili zvižduci: Čiji sluh nije dobar – miliona Bosanaca ili Dodikov?!

  Prije dvije večeri na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu, na način dostojan otvorenja Olimpijade, otvorena je sportska manifestacija EYOF. Sve je proteklo u najboljem redu. Osim jedne

BLOG

Brzi vodič za bosanski jezik: Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona

Bosanski jezik jedinstveno je bogat u skraćenim neformalnim izrazima. Ovo je brzi vodič: savladajte ovih nekoliko izraza i zvučat ćete kao lokalac. Ovim riječima američki autor Mose Hayward počinje svoj

BLOG

Tekst hrv. novinara! Sve naše laži o Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini devedesetih godina na djelu je bio udruženi zločinački poduhvat, što je utvrdio Međunarodni sud u Haagu. Isti onaj sud koji je osudio Ratka Mladića i oslobodio