Spahić: Povelja Kulina bana su principi življenja Evropske unije

Spahić: Povelja Kulina bana su principi življenja Evropske unije

Međunarodni centar za mir organizovrao je Okrugli sto posvećen obilježavanju 830 godina Povelje Kulina bana.

Značenje Kulina bana je da on kao vladar pokazuje mudrost, što se ne poziva samo na svoj odnos sa knjazom Republike Dubrovnik, nego se obraća Dubrovčanima i kaže da su im otvorena vrata Bosne, kazao je danas direktor međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić

– To su zapravo, ko zna „čitati“, principi Evropske unije. Vještine pregovaranja, trgovanja, „bezviznog režima“ prije 830 godina ukazuju na to da je bosanska država bila u stanju braniti svoje interese i razvijati svoj utjecaj zahvaljujući mudrosti onih koji su vodili našu zemlju – kazao je Spahić.

Nažalost, kako ističe, danas državljani Bosne i Hercegovine ne mogu dobiti ni pravo na slobodu kretanja ni trgovanja zbog unutrašnjih raskola i podjela i zbog evropskog nerazumijevanja zemlje koja baštini Povelju Kulina bana.

Izdavanje Dubrovčanima Povelje bana Kulina, prvog bosanskog vladara koji je ostavio pisani trag i najstariji pravni dokument države Bosne (29. augusta 1189. godine), Spahić je izjavio kako historija državnosti i diplomatije naše zemlje kroz vjekove nije dovoljno istražena.

– I danas je dragocjeno značenje diplomatskih veza i odnosa koje je bosanska država uspostavljala, o čemu svjedoči posebno Povelja bana Kulina Dubrovčanima. Za dobrosusjedske odnose u regiji, za našu evropsku i svjetsku diplomatiju ovo je dokument od trajne vrijednosti – naglasio je Spahić.

Povelja ima vrlo važno značenje, povezuje Republiku Dubrovnik i Bosnu u to doba, pa sloboda kretanja, pravo na potpuno razumijevanje modernog svijeta.

– Smami tim, i naši susjedi Hrvati bi trebali slaviti principe Povelje Kulina bana i da imamo takve odnose – istakao je Spahić potcrtavajući da je aktuelna situacija više nego neprihvatljiva sa stanovišta međudržavnih susjedskih odnosa.

Izvor: Agencije

Previous Po povratku iz Holandije osnovao kompaniju koja se bavi online prodajom
Next Zenica: Obilježena 830. godišnjica Povelje Kulina bana

You might also like

NASLIJEĐE

Simbol bosanskog prkosa: Znate li priču o Inat kući?

Svako ko posjeti glavni grad Bosne i Hercegovine obavezno posjeti i Inat kuću gdje se od 1997. godine nalazi tradicionalni bosanski restoran u kojem je zadržan autentični bosanski enterijer. Za

NASLIJEĐE

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja

HISTORIJA

Na zapadnom obronku Trebevića dokaz života od eneolita, pa sve do kraja VI stoljeća

Na zapadnom obronku Trebevića nad Sarajevom smješteno je Debelo brdo, najznačajnije arheološko područje na kojem je nađeno prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat. Kao takvo 2005. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Danas ove