Spahić: Povelja Kulina bana su principi življenja Evropske unije

Spahić: Povelja Kulina bana su principi življenja Evropske unije

Međunarodni centar za mir organizovrao je Okrugli sto posvećen obilježavanju 830 godina Povelje Kulina bana.

Značenje Kulina bana je da on kao vladar pokazuje mudrost, što se ne poziva samo na svoj odnos sa knjazom Republike Dubrovnik, nego se obraća Dubrovčanima i kaže da su im otvorena vrata Bosne, kazao je danas direktor međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić

– To su zapravo, ko zna „čitati“, principi Evropske unije. Vještine pregovaranja, trgovanja, „bezviznog režima“ prije 830 godina ukazuju na to da je bosanska država bila u stanju braniti svoje interese i razvijati svoj utjecaj zahvaljujući mudrosti onih koji su vodili našu zemlju – kazao je Spahić.

Nažalost, kako ističe, danas državljani Bosne i Hercegovine ne mogu dobiti ni pravo na slobodu kretanja ni trgovanja zbog unutrašnjih raskola i podjela i zbog evropskog nerazumijevanja zemlje koja baštini Povelju Kulina bana.

Izdavanje Dubrovčanima Povelje bana Kulina, prvog bosanskog vladara koji je ostavio pisani trag i najstariji pravni dokument države Bosne (29. augusta 1189. godine), Spahić je izjavio kako historija državnosti i diplomatije naše zemlje kroz vjekove nije dovoljno istražena.

– I danas je dragocjeno značenje diplomatskih veza i odnosa koje je bosanska država uspostavljala, o čemu svjedoči posebno Povelja bana Kulina Dubrovčanima. Za dobrosusjedske odnose u regiji, za našu evropsku i svjetsku diplomatiju ovo je dokument od trajne vrijednosti – naglasio je Spahić.

Povelja ima vrlo važno značenje, povezuje Republiku Dubrovnik i Bosnu u to doba, pa sloboda kretanja, pravo na potpuno razumijevanje modernog svijeta.

– Smami tim, i naši susjedi Hrvati bi trebali slaviti principe Povelje Kulina bana i da imamo takve odnose – istakao je Spahić potcrtavajući da je aktuelna situacija više nego neprihvatljiva sa stanovišta međudržavnih susjedskih odnosa.

Izvor: Agencije

Previous Po povratku iz Holandije osnovao kompaniju koja se bavi online prodajom
Next Zenica: Obilježena 830. godišnjica Povelje Kulina bana

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana poštanska marka sa motivom Turhan Eminbegove džamije

  U prostorijama Islamskog centra u Goraždu promovisana je poštanska marka sa motivom ustikoljanske Turhan Eminbegove džamije. Svečana promocija organizovana je povodom 570. godišnjice najstarije džamije u Bosni i Hercegovini.

NASLIJEĐE

Fenomen kamenih kugli kod Zavidovića i danas je misterija

U naselju Grab-Mećevići, nedaleko od centra Zavidovića, nalazi se nekoliko kamenih kugli, koje već duže vrijeme posjećuju turisti i stručnjaci iz raznih dijelova svijeta. Nedžad Ikanović, predsjednik Udruženja ‘Kamene kugle’

HISTORIJA

Ban Jelačić prilikom ustoličenja: Sablja ‘Oslonio sam se na Allaha’ i konj bosanskog bega

Manje su poznate činjenice da je ban Jelačić tokom svoje instalacije za bana hrvatskog, dalmatinskog i slavonskog u Zagrebu 1848. godine nosio sablju s arapskim natpisom “Oslonio sam se na