Fojnica: Pronašli 10 hiljada maraka pa ih vratili turistima

Fojnica: Pronašli 10 hiljada maraka pa ih vratili turistima

Fahrudin Pezić i Amel Merdžanić tokom radnog vremena, obilazeći šume iznad Fojnice, pronašli su 10.000 maraka te dokumente državljana Kuvajta, a zatim su pronašli vlasnike i vratili im i novac i dokumente. 

Naime, Pezić i Merdžanić su uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo Srednjobosanskog kantona, odjeljenje Fojnica, te su prije nekoliko dana u toku svojih redovnih aktivnosti krenuli prema Prokoškom jezeru kako bi izvršili kontrolu pojedinih lokaliteta. Vozeći se putem prema jezeru uočili su pored puta malu torbicu, zaustavili su automobil kako bi vidjeli o čemu se radi. 

– Mala muška torbica bila je pored puta, otvorena, a iz nje je virio ključ. Kada sam uzeo torbicu u ruku vidio sam pasoš mladića iz Kuvajta, te koverte. U kovertama je bilo dosta novca, a pored njih su bili i certifikati od kupljenih telefonskih brojeva. Kako je na njima bio broj telefona pozvao sam taj broj kako bih stupio u kontakt sa vlasnicima. Međutim, ja ne znam engleski pa se nismo nikako mogli sporazumjeti – priča Pezić za Faktor. 

Kaže kako je bio komičan njegov pokušaj da razgovara sa Kuvajćaninom na drugoj strani telefonske linije. 

– Ja sam galamio, kao da će me razumjeti ako budem glasnije govorio, šuma je odjekivala. Govorio sam mu passport, passport, Fahrudin, a on je sve vrijeme meni nešto pričao. Niti sam ja razumio njega niti on mene – kaže kroz smijeh Fahrudin.

Nakon pet neuspjelih razgovora, mladići su našli prevodioca na Prokoškom jezeru koji je pozvao Pezića kako bi se dogovorili oko preuzimanja njihovih ličnih stvari. 

– Oni su došli do Fojnice, dali smo im torbicu i rekli da prebroje novac, da vide da li je sve unutra. Bili su presretni, stotinu puta su nas poljubili. Bila su to sva mladića, 1998. godište – kaže Pezić. 

Kaže kako su bili iznenađeni količinom novca koju su pronašli, ali da niti u jednom momentu nisu bili u dilemi da li će taj novac vratiti vlasnicima. 

– Ovo nije prvi pt da ja pronalazim novčanik i novac, ali zaista nikada nisam bio u dilemi da li vratiti vlasnicima. Ne bih tuđi hak uzeo, ne daj mi Bože. Jednom uzmi, pa će ti se vratiti deset puta gore – kaže Pezić. 

Ističe kao su mu mladići obećali naredne godine doći kući u posjetu, u Rovnu pored Busovače. 

– Ni mladići nisu vjerovali da su pronašli svoje izgubljene stvari. Hvala Bogu pa smo naišli i da se sve dobro završilo – zaključuje Pezić u razgovoru za Faktor.

Previous Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH (VIDEO)
Next New York: dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka

You might also like

NAŠI DANI

Cilj rastjerati povratnike: Bez prava na bosanski jezik u RS-u (Video)

Blizu 120 učenika iz Konjević Polja u srebreničkom regionu, na istoku Bosne i Hercegovine, još jednu školsku godinu završava 120 kilometara dalje – u Sarajevu. Vlasti entiteta RS nisu im

NAŠI DANI

Otvoren savremeni centar za policijsku obuku vrijedan 8 miliona KM (VIDEO)

  Značajan segment u radu policije, ali i svih pravosudnih institucija mora biti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije – poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom

DUHOVNOST

Nakon posjete Sarajevu: Papa se zahvalio na toploj dobrodošlici

Papa Franjo nakon posjete Sarajevu tokom današnjeg popodnevnog nagovora napravio je kratki osvrt na jučerašnji dan. “Jučer sam bio u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kao hodočasnik mira i nade.