Od male porodične kompanije do najvećeg ribogojilišta u centralnoj Bosni

Od male porodične kompanije do najvećeg ribogojilišta u centralnoj Bosni

Još jedan primjer uspješne porodične firme je ZZ Farma iz travničkog naselja Mehurići. Vrijedna porodica Lozo je 2006. godine pokrenula porodiču zadrugu u okviru koje su pokrenuli uzgoj salmonidne pastrmke i zaposlili rodbinu i susjede.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba pričaju kako su gradnjom prvih bazena počeli da stječu iskustva u prozvodnji riblje mlađi i kalifornijske pastrmke, da bi se nakon nekoliko godina ukazala potreba za proširenjem kapaciteta i izgradnjom novih uzgojnih objekata.

Paralelno sa podizanjem proizvodnje razvijan je i ugostiteljski dio. Izgrađen je restoran i pomoćni objekat.

Kako je interes za njihovom ribom rastao nastala je potreba za novim ribogojilištem, te su  2014. godine u zakup uzeli ribogojilište “Bistrica” na području općine Gornji Vakuf.  

Nakon ulaska u posjed ribogojilište sa pratećim objektima je obnovljeno, a ranije izgrađeni objekti su po prvi put nakon njihove gradnje u cijelosti upotrebljeni za proizvodnju. Danas se ovdje proizvodnja odvija na površini od 300.600 m2 na kojoj je moguća proizvodnja od 120 tona konzumne pastrmke za period od godinu dana.

“U proteklih 13 godina izvršena su značajna ulaganja u objekte, opremu te riblji fond čija vrijednost je vrlo visoka, a koji je potreban da bismo se mogli nesmetano baviti ovom proizvodnjom. Postoji tendencija konstantnog širenja tržišta i zahtjeva kupaca za novim količinama konzumne pastrmke, što iziskuje potrebu da se prave planovi za povećanje proizvodnih kapaciteta”,  priča nam vrijedna travnička porodica koja je nakon 13 godina rada uspjela dostići lidersku poziciju. Danas ZZ Farma je lider u plasmanu kalifornijske pastrmke na području centralne Bosne i jedini proizvođač koji ima opremu za distribuciju svježe ribe.

Riba uzgojena u okviru ZZ Farma se može kupiti direktno u njihovim objektima i marketima u vlasništvu Best d.o.o. Travnik, Bingo d.o.o. Tuzla, FIS Vitez, te u većem broju ugostiteljskih objekata.

Ulaganja u ZZ Farma nisu završena, te se ona nastavljaju kroz konstantno povećanje zahtjeva za ugostiteljskim uslugama u objektima na ribigojilištu.

“Ove godine su izvršena značajna ulaganja i uređenje prostora za potrebe dobro poznatog ribljeg restorana  ‘Izvor’ čime je unaprijeđena ugostiteljska usluga u značajnoj mjeri po obimu i sadržaju”, kažu uspješni travničani koji u narednom periodu izgradnjom atraktivnih vodenica planiraju pokrenuti novu proizvodnju liniju konzumne pastrmke.

Iz ZZ Farma i u budućnosti kažu čeka nas još dosta dobrih priča. Na području općine Bugojno kupljeno je zemljište gdje planiraju graditi novi ribnjak većeg kapaciteta.

Previous Tuka prvi u Zagrebu (VIDEO)
Next U podnožju Ozrena čuvaju tradiciju kozjeg sira

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska papuča osvaja tržište – stigla i do Emirata

  Festival “Shaikh Zayed” je tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u povodu obilježavanja praznika Ujedinjenja Arapskih Emirata i ujedno je najznačajnija privredno kulturna manifestacija u zemlji. Delegaciji u

Ekonomija/Biznis

Zlato će preporoditi Vareš

  U Varešu vjeruju da će zlato, srebro i bazni metali preporoditi ovaj kraj i da će ovom mjestu vratiti nekadašnju titulu najvećeg rudnika na Balkanu, naročito nakon novih podataka firme Adriatic Metals

Ekonomija/Biznis

90 posto stranih investicija u Bosni i Hercegovini ide u Federaciju

U prošloj godini su direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila 536,3 miliona KM, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva trgovine koju je u četvrtak prihvatila Vlada FBiH, prenosi BiznisInfo.