Stohiljaditi ovogodišnji posjetilac u Nacionalnom parku ‘Una’

Stohiljaditi ovogodišnji posjetilac u Nacionalnom parku ‘Una’

Nacionalni park “Una” nadmašio je brojku od 100.000 posjeta u ovoj godini, što je i definitivna potvrda najuspješnije turističke sezone dosada. Stohiljaditi posjetilac Enver Vučkić  evidentiran je i nagrađen na ulazu u Nacionalni park, u neposrednoj blizini jedne od najatraktivnijih destinacija Štrbačkog buka.

– Rođen sam u Bosni i Hercegovini, ali već dugo živim u Australiji, tako da mi je ovo prvi dolazak u Nacionalni park “Una”. Priređeno mi je jako lijepo iznenađenje i na neki način sam i ponosan što sam baš ja stohiljaditi posjetilac u 2019. godini. Osim užitka u prelijepoj Uni, imam i dodatni razlog da prijateljima i poznanicima prenosim sve najljepše o ovom dijelu države – riječi su Envera Vučkića.

Iz Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” istaknuto je kako su izvanredni ovogodišnji rezultati i ogroman organizacijski napredak, zapravo produkt napornog dugogodišnjeg rada i ulaganja.

– U prošloj godini smo imali nešto manje od 100.000 posjetilaca, a ove smo tu brojku nadmašili već u septembru. Zaista smo napornim radom i odricanjem postigli to da je Nacionalni park “Una” postao generator razvoja turističko – ugostiteljske privrede Unsko-sanskog kantona. Svjesni smo i nedostataka, prije svih infrastrukturnih, ali s razlogom smatramo da ovaj nacionalni park uz malo značajniju podršku nadležnih može vrlo brzo postati i brend Bosne i Hercegovine – kazao je direktor JP “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

Respektabilne ovogodišnje brojke prate i obećanja  o sanaciji i asfaltiranju pristupnog puta do Štrbačkog buka, dok su ponovo aktuelizirani i neki drugi infrastrukturni projekti – poput gradnje lokalnog vodovoda.

Previous Sarajevo: Izvađen upaljač iz aviobombe teške 500 kg, neće biti evakuacije građana
Next Objavljen tender za izradu Studije izvodljivosti gradnje pruge Vareš-Banovići

You might also like

TURIZAM

Stavljanje u funkciju željeznica u Krajini: Izvjesno uvođenje turističke linije

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je, u Sarajevu sa generalnim direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem. Sastanku je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić, a tema

TURIZAM

Trebević će dobiti obnovljeno sankalište pred ovogodišnju zimsku sezonu

  Trebević će uskoro dobiti obnovljeno sankalište koje generacije Sarajlija pamte kao mjesto na kojem su uživali u snježnim radostima spuštajući se sankama i starim ligurama. Pred ovogodišnju zimsku sezonu

HISTORIJA

Jezero kod Jajca: Dom ilirske kraljice Teute

Jezero je od davnina bilo mjesto svojevrsne ljepote koju su uživali drevna ilirska kraljica Teuta a kasnije i mnogi drugi sve do vremena austrougarske Monarhije nakon čijeg „odzvonjenog“ vremena Jezero