Park prirode na području Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice

Park prirode na području Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice

Na ukupnom prostoru od 24.000 hektara uskoro bi trebao biti uspostavljen park prirode, odnosno zaštićeno područje Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice.

Park prirode, koji će zasigurno biti mjesto odmora za dušu ljubitelja prirodnih ljepota iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, pa i svijeta, nalaziće se na prostoru koji obuhvata teritorije tri opštine, i to Konjica, Trnova i Hadžića.

Uz pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te podršku Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), proteklih mjeseci održano je niz konsultacija sa predstavnicima navedene tri opštine.

“Konsultacije su rezultirale dogovorom o konačnom obuhvatu budućeg zaštićenog područja Bjelašnica – Visočica – Treskavica – Kanjon Rakitnice, koje bi nakon provođenja zakonske procedure proglašenja zaštite obuhvatalo blizu 10.000 hektara na području opštine Konjic, oko 9.200 hektara na području općine Trnovo, te oko 4.600 hektara na području općine Hadžići“, navode iz Centra za promociju olimpijskih planina.

Preliminarno je utvrđeno i da bi spomenutorm prostoru trebala biti dodijeljena treća kategorija zaštite – park prirode.

Prema Zakonu o zaštiti prirode Federacije BiH park prirode je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora s naglašenim pejzažnim, odgojno-obrazovnim, kulturno-istorijskim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. U parku prirode dopuštene su privredne i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

“U lokanim zajednicama koje se nalaze na prostoru koje će obuhvatiti park prirode smatraju kako je izuzeetno važno da je konačno utvrđena granica zaštićenog područja, što je bio veliki kamen spoticanja u prethodnom periodu. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, osim prostora obuhvata, zajedno sa lokalnim zajednicama je usuglasilo i sve elemente budućeg zaštićenog prostora na području općina Konjic, Trnovo i Hadžići. Ministarstvo će, također, utvrditi stepen zaštite na osnovu izrade studije o vrednovanju prostora, a način upravljanja i korištenja prostora bit će reguliran posebnim zakonom“, ističu iz Centra za promociju olimpijskih planina.

Park prirode površinom najviše obuhvata područje teritorije Konjica, od čuvenog sela Lukomir, koje pripada toj općini, preko najvišeg vrha Visočice (Džamija, 1.967 metara) i planinskih sela, pa sve gotovo do ušća rijeke Raktinice u Neretvu.

Što se tiče općine Hadžići biće zaštićeno područje od vrha Bjelašnice preko Krvavca do Opančaka, odnosno približno 45 kvadratnih kilometra teritorije, što je, smatraju u toj lokalnoj zajednici, u posebnom interesu zaštite ovih područja.

Zanimljivo je da će u slučaju Trnova čak jedna četvrtina prostora ukupne površine opštine ući u obuhvat zaštićenog područja, što dosta govori o opredijeljenosti te lokalne zajednice da štiti svoje prirodne ljepote.

“Konačno je urađeno razgraničenje između zaštićenih prostora i prostora koji će služiti ostalim namjenama i potrebama razvoja tih prostora. Iako jedna četvrtina površine općine ulazi u prostor posebnog režima zaštite, u Trnovu se nadaju da će i ovi prostori dati dodatni poticaj razvoju“, zaključuju iz Centra za promociju olimpijskih planina.

Previous Međunarodni aerodrom Sarajevo: 12 posto više putnika u odnosu na august 2018.
Next Hidajeta Mahalbašić, majka sedmero djece: Naša snaga je komunikacija

You might also like

HISTORIJA

Bosna u očima Petra Masarechija 1624. godine

.. Rim hoće da točno sazna prilike kod nas. Zato on traži i dobiva g. 1623. izvještaj od provincijala Bosne Srebreničke fra Marijana Pavlovića, rodom iz rudarske varoši Olova. Još iste

BH RAZGLEDNICA

I ovo je Bosna i Hercegovina: Pogledajte prirodne ljepote na rijeci Trebižat (VIDEO)

Trebižat je rijeka u Hercegovini. Duga je 50 km i izvire i ponire više puta. U svom toku stvara dva prelijepa čuda prirode: vodopad Kravice i vodopad Koćušu. Još jedan

BH RAZGLEDNICA

Mještani, planinari i turisti vraćaju se u Lukomir

Prvih pet kuća u Lukomiru su otključane nakon što su se njihovi vlasnici vratili prethodnih dana iz sarajevskih prigradskih naselja gdje su zimovali. Da život u Lukomiru, koji je kad