FUCZ onesposobio i drugu avio-bombu pronađenu kod RTV doma u Sarajevu

FUCZ onesposobio i drugu avio-bombu pronađenu kod RTV doma u Sarajevu

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je pronađena još jedna avio-bomba.

Pripadnici deminerskog tima FUCZ-a su stigli na mjesto lokacije i počeli sa ručnim otkopavanjem, no, prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, bili su primorani da obustave radove zbog obilnih padavina i grmljavine, kao i velikih količina blata.

No, u međuvremenu iz FUCZ-a stiže informacija kako je bomba onesposobljena.

Nova avio-bomba koja je jutros pronađena kod RTV doma u Sarajevu je “razoružana” i više ne predstavlja prijetnju – prenijele su agencije saopćenje iz Federalne uprave civilne zaštite .

Podsjetimo da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma, koja je pronađena u četvrtak, najprije deaktivirana, kako bi mogla biti transportovana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

FUCZ je ranijim istraživanjima bombardovanja meta u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, došla do podataka da su Britanci ovaj lokalitet, gdje se nalazila ranžirna stanica, bombardovali 4., 5., 7., 8. i 12. novembra 1944. godine, te je sama bomba iz tog perioda.

Previous Otkriveno spomen-obilježje sa imenima 238 ubijenih Bošnjaka Čajniča
Next Ljepote Bosne: Kanjon rijeke Vrbas (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

BRČKO: Kamen temeljac države – Referendum o Danu RS-a ne može se održati u Distriktu Brčko

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odbio je dati saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske, koji su za 25. septembar najavile vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika

NAŠI DANI

‘Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države’

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, obratio se Bosancima i Hercegovcima na proslavi Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine u Chicagu, piše Moja BiH. “Dragi moji Bosanci i Hercegovci dozvolite

OTPOR BOSNE

Godišnjica Pofalićke bitke: Kako je spriječen pokušaj agresora da presiječe Sarajevo

  U okviru obilježavanja 16. maja Dana Općine Novo Sarajevo, maršom “Pofalićko – Velešićkih boraca“  počelo je obilježavanje godišnjice Pofalićke bitke . Pored predstavnika boračkih udruženja i boraca, maršu su