Iza kulisa sjednice Izvršnog odbora: Zmajevi bi mogli dobiti psihologa

Iza kulisa sjednice Izvršnog odbora: Zmajevi bi mogli dobiti psihologa

Tresla se gora – rodio se miš. Ukratko, na prvu, ovom rečenicom može se opisati ono što se događalo od nedjelje, u popodnevim satim, do danas, u 16.45 sati.

No, stvari nisu bile nimalo jednostavne da bi mogle “stati” u samo jednu rečenicu.

Robert Prosinečki nakon debakla Zmajeva od Armenije (2:4) podnio je ostavku, a predsjednik FSBiH Elvedin Begić istog dana zakazao je vanrednu sjednicu Izvršnog odbora. Istovremeno, u Yerevanu, prvi čovjek našeg fudbala pokušao je uvjeriti hrvatskog stručnjaka da promijeni mišljenje.

Po povratku u Sarajevo, Prosinečki je i na aerodromu izašao pred novinare i kazao kako ostaje pri svojoj odluci poželivši svojim izabranicima sreću do kraja kvalifkacija, odnosno u mečevima baraža.

Šta se pričalo iza zatvorenih vrata? 

A onda je došao utorak i veliki preokret. Vanredna sjednica Izvršnog odbora počela je u 15 sati, a nakon 90 i koju minutu (oprilike koliko traje fudbalska utakmica) stigla je vijest da Prosinečki ostaje selektor Bosne i Hercegovine.

Iako je novinarima bio zabranjen pristup krugu u kojem se nalazi zgrada “bh. kuće fudbala” Faktor saznaje šta se događalo iza zatvorenih vrata. Kako tvrdi naš izvor o svemu se pričalo otvoreno i “bez rukavica”, a na kraju je selektor dobio apsolutnu i jednoglasnu podršku svih 14 članova IO (sjednici nije prisustvovao Muhidin Raščić).

Iako se za većinu članova IO može zaključiti da “u životu nisu šutnuli loptu”, daleko od toga da “nemaju ništa u glavi”. Tako su Prosinečkog “izrešetali” pitanjima o pozivima i nepozivima za pojedine igrače, odnosno o tome zašto su pojedinci pretplaćeni da moraju biti u startnoj postavi. “Neznalice” su pitale ono što su vidjeli svi i protiv Lihtenštajna i Armenije, ali i u nekim ranijim ranijim utakmicama, između ostalog: zašto prednost imaju fudbaleri iz manje kvalitetnih liga, u odnosu na igrače iz vrhunskih liga, zašto nema Hajrovića, zašto Lončar iz Rijeke igra prije Krunića iz Milana…).

Zaključeno je da u budućnosti mjesta u reprezentaciji neće biti za neke fudbalere u poznijim godinama, ali i igrače iz “egzotičnih zemalja” (Saudijske Arabije, druge lige Turske i sličnih eksperimenata), a da će Prosinečki računati na najbolje fudbalere. Konkretno, pominjala su se i dva imena – stoper Emir Dilaver i iskusni Izet Hajrović. A zašto ne pokušati razgovarati i sa Vedadom Ibiševićem i Senadom Lulićem, koji su se, po ocjenama mnogih, prerano oprostili od dresa sa državnim grbom.

Angažman psihologa?

Polemisalo se i o tome da voljni momenat kod igrača nije bio na nivou, što potvrđuju primjeri iz prošlosti – protiv Italije su Zmajevi bili maksimalno “našpanovani”, što nije bio slučaj u duelima protiv Finske, Lihtenštajna ili Armenije.

Tako je jedan od prijedloga da se angažuje i psiholog, koji će brinuti o pripremama igrača za utakmice. I na kraju, opći je zaključak da kvalifikacije nisu izgubljenje i da posao do kraja treba odraditi maksimalno ozbiljno.

A zašto ne dobiti i Italiju, konstatovao je jedan od članova IO.

Previous Pobjeda Amela Tuke u Minsku (VIDEO)
Next Mladi Zmajevi neporaženi u Belgiji

You might also like

NAŠI DANI

Pitamo vas: Ko je najveći bosanski vladar?

‘Kao što čovjek svoju djecu i familiju ljubi, tako treba da ljubi i svoju domovinu Bosnu. I zaista treba domovini davati prvenstvo u počasti, jer naše tijelo je šaka zemlje

NAŠI DANI

Centar za selektivno odlaganje otpada otvoren u Tuzli: Mališani primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad

Da se razgradi jedna limenka ili plastična boca potrebno je više od 500 godina. S druge strane, potrebno je samo 25 recikliranih plastičnih boca da bi se napravila jedna jakna

NAŠI DANI

Primjer kako obilježiti i promovisati Dan nezavisnosti

U prepunoj sali Gimnazije Obala 27. februara u 12h upriličen je svečani program u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečani program osmislio i koordinirao je Stručni aktiv nastavnika historije