Iza kulisa sjednice Izvršnog odbora: Zmajevi bi mogli dobiti psihologa

Iza kulisa sjednice Izvršnog odbora: Zmajevi bi mogli dobiti psihologa

Tresla se gora – rodio se miš. Ukratko, na prvu, ovom rečenicom može se opisati ono što se događalo od nedjelje, u popodnevim satim, do danas, u 16.45 sati.

No, stvari nisu bile nimalo jednostavne da bi mogle “stati” u samo jednu rečenicu.

Robert Prosinečki nakon debakla Zmajeva od Armenije (2:4) podnio je ostavku, a predsjednik FSBiH Elvedin Begić istog dana zakazao je vanrednu sjednicu Izvršnog odbora. Istovremeno, u Yerevanu, prvi čovjek našeg fudbala pokušao je uvjeriti hrvatskog stručnjaka da promijeni mišljenje.

Po povratku u Sarajevo, Prosinečki je i na aerodromu izašao pred novinare i kazao kako ostaje pri svojoj odluci poželivši svojim izabranicima sreću do kraja kvalifkacija, odnosno u mečevima baraža.

Šta se pričalo iza zatvorenih vrata? 

A onda je došao utorak i veliki preokret. Vanredna sjednica Izvršnog odbora počela je u 15 sati, a nakon 90 i koju minutu (oprilike koliko traje fudbalska utakmica) stigla je vijest da Prosinečki ostaje selektor Bosne i Hercegovine.

Iako je novinarima bio zabranjen pristup krugu u kojem se nalazi zgrada “bh. kuće fudbala” Faktor saznaje šta se događalo iza zatvorenih vrata. Kako tvrdi naš izvor o svemu se pričalo otvoreno i “bez rukavica”, a na kraju je selektor dobio apsolutnu i jednoglasnu podršku svih 14 članova IO (sjednici nije prisustvovao Muhidin Raščić).

Iako se za većinu članova IO može zaključiti da “u životu nisu šutnuli loptu”, daleko od toga da “nemaju ništa u glavi”. Tako su Prosinečkog “izrešetali” pitanjima o pozivima i nepozivima za pojedine igrače, odnosno o tome zašto su pojedinci pretplaćeni da moraju biti u startnoj postavi. “Neznalice” su pitale ono što su vidjeli svi i protiv Lihtenštajna i Armenije, ali i u nekim ranijim ranijim utakmicama, između ostalog: zašto prednost imaju fudbaleri iz manje kvalitetnih liga, u odnosu na igrače iz vrhunskih liga, zašto nema Hajrovića, zašto Lončar iz Rijeke igra prije Krunića iz Milana…).

Zaključeno je da u budućnosti mjesta u reprezentaciji neće biti za neke fudbalere u poznijim godinama, ali i igrače iz “egzotičnih zemalja” (Saudijske Arabije, druge lige Turske i sličnih eksperimenata), a da će Prosinečki računati na najbolje fudbalere. Konkretno, pominjala su se i dva imena – stoper Emir Dilaver i iskusni Izet Hajrović. A zašto ne pokušati razgovarati i sa Vedadom Ibiševićem i Senadom Lulićem, koji su se, po ocjenama mnogih, prerano oprostili od dresa sa državnim grbom.

Angažman psihologa?

Polemisalo se i o tome da voljni momenat kod igrača nije bio na nivou, što potvrđuju primjeri iz prošlosti – protiv Italije su Zmajevi bili maksimalno “našpanovani”, što nije bio slučaj u duelima protiv Finske, Lihtenštajna ili Armenije.

Tako je jedan od prijedloga da se angažuje i psiholog, koji će brinuti o pripremama igrača za utakmice. I na kraju, opći je zaključak da kvalifikacije nisu izgubljenje i da posao do kraja treba odraditi maksimalno ozbiljno.

A zašto ne dobiti i Italiju, konstatovao je jedan od članova IO.

Previous Pobjeda Amela Tuke u Minsku (VIDEO)
Next Mladi Zmajevi neporaženi u Belgiji

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović: Specijalna jedinica ‘Bosna’ je bila najjača karika otpora

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 24. godišnjice Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odreda policije “Bosna”,  kazao da su to ljudi koji su u najodsudnijim   trenucima

NAŠI DANI

Bosanske porodice stipendiraju učenike u afričkoj zemlji Burkina Faso

I ove godine skupljena su sredstva za finansiranje 500 učenika u zapadnoj afričkoj državi. Na inicijativu mreže humanitarnih organizacija EMMAUS i sestrinske istoimene nevladine organizacije iz bh. općine Doboj Istok, lani je

NAŠI DANI

Bosanska Gradiška: Četiri osobe saslušane zbog isticanja zastava Republike Bosne i Hercegovine u svadbenoj koloni

Četiri osobe iz Bosanske Gradiške privedene su u prostorije Stanice javne bezbjednosti u ovome gradu protekloga vikenda zbog sumnje da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje