Obilježena godišnjica bitke u kojoj je ranjen i glavnokomandujući agresorsko-genocidne vojske

Obilježena godišnjica bitke u kojoj je ranjen i glavnokomandujući agresorsko-genocidne vojske

Postavljanjem kamena temeljca za spomen obilježje na lokaciji Sip-Križ, te nizom sadržaja obilježena je 25. godišnjica velike bužimske bitke “Breza 94”.

Obilježavanje je počelo u subotu 07.09.2019. godine odigravanjem turnira u šahu i pikadu, zatim nastavljeno u srijedu 11.09.2019. godine promocijom knjige “Radi tebe” autora Jusufa Bajrektarevića, a nastavljeno juče 12.09.2019. godine na dan velike bitke “Breza 94”.

Delegacije su položile cvijeće i proučile fatihe na Tubretu generala Izeta Nanića i Šehida 505. viteške brigade, a zatim u velikom broju na poprištu same bitke na lokaciji Križ-Sip postavljanjem kamena temeljca za spomen obilježje, obraćanjem zvanica te historijskim časom obilježile 25. godišnjicu presudne bitke za Bužim pa i USK.

O samoj bitci su govorili neki od učesnika, Zijad Nanić, Nijaz Veladžić – Veljun i Nermin Šabić a prisutnima se obratio i Ministar za pitanja boraca u Vladi USK Ermin Zulić.

Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić čestitao je svim bivšim pripadnicima 505. Viteške brigade veliku pobjedu, te izrazio nadu da će ovo spomen obilježje biti izgrađeno i završeno do narednog obilježavanja.

U ime organizacionog odbora prisutnima se obratio Edham Eminić, koji se zahvalio Ministarstvima i općini Bužim na susretljivosti i financiranju, te je uručio zahvalnicu direktoru ŠPD “Unsko-sanske šume” Šerifu Kaljikoviću za doprinos u organizaciji obilježavanja bitnih datuma općine Bužim iz perioda 1992-1995.

Nakon službenog programa nastavljeno je druženje boraca sa narodom i omladinom koji su u velikom broju došli na ovo obilježavanje.

Manifestacija se završava danas promocijom knjige “Breza 94” koja će biti održana u Memorijalnom centru “Kovači” u Sarajevu sa početkom u 19:00 sati

Breza `94 je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. Krajiški korpus VRS u vremenskom periodu od 4. do 12. septembra 1994. godine.

Operaciju je lično vodio general VRS Ratko Mladić. Glavni napadi VRS su počeli u ranim jutarnjim satima 4. septembra 1994. godine na pravcu Sip-Radoč. Na prve linije odbrane 505. Viteške bužimske brigade neprijatelj je krenuo svom žestinom i svim raspoloživim sredstvima, međutim 505. Viteška bužimska brigada nije popuštala uprkos silovitim napadima VRS.

Pod briljantnim vodstvom komandanta 505. Viteške bužimske brigade generala Izeta Nanića izvršen je kontranapad koji će se još dugo komentarisati i pominjati u vojnim analima. Faktor iznenađenja i ulazak snaga 505. Viteške iza neprijateljskih linija bili su odlučujući u slamanju i zaustavljanju ofanzive u kojoj je ranjen i njen glavnokomandujući Ratko Mladić.

Više fotografija možete pogledati OVDJE!


Previous Promovisana fotomonografija "Prašume Bosne i Hercegovine"
Next U ponedjeljak spajanje vijadukta Babina Rijeka (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Obilježena 24. godišnjica zločina u Snagovu kod Zvornika: Strijeljano, pa zapaljeno 36 Bošnjaka

Izložbom fotografija i prigodnim vjerskim programom danas je u Snagovu kod Zvornika obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina, tokom kojeg je strijeljano i spaljeno 36 bošnjačkih civila iz ovog mjesta, javlja

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Premijera “Stupice nevidljivog djeteta” u Goraždu: Alen Muhović je heroj generacije

  Bosanskohercegovačka premijera dokumentarno-igranog filma “Stupica nevidljivog djeteta”, režisera Šemsudina Gegića, o sudbini Alena Muhića, mladića kojeg je silovana majka ostavila nakon poroda, sinoć je dva puta ispunila veliku salu goraždanskog

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Heroji kao što je Samir Mišić ne smiju biti zaboravljeni

  Spomen-obilježje treba biti podsjetnik mladim polaznicima Policijske akademije da su na tom mjestu srpski policajci ubili učenika drugog razreda Na Vracama je danas obilježena 26. godišnjica odbrane Centra za