Plata duplo veća: Medicinari iz RS sve više dolaze na rad u FBiH

Plata duplo veća: Medicinari iz RS sve više dolaze na rad u FBiH

Osim zemalja Evrope, medicinari iz RS odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće nego u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Iz sindikata koji okuplja zdravstvene radnike iz RS poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u tamošnjim ustanovama, prenosi Radio Sarajevo pisanje medija u manjem entitetu.

Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz RS u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.

Do sada su sestre i tehničari uglavnom išli iz naših zdravstvenih ustanova u opštinama koje graniče u FBiH, ali se na odlazak spremaju i sestre iz drugih bolnica i domova zdravlja u RS. Naime, pored duplo većih plata, plaćenog toplog obroka i regresa, njima nije teško da putuju i po 50 kilometara, jer im put plaćaju ustanove u koje pređu“, kaže predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić.

Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manje.

Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da iz domova zdravlja i bolnica u RS „bijeli mantili“ odlaze i u FBiH, gdje im je plata duplo veća.

Iz Bolnice „Srbija“ potvrdili su za da su im dva ljekara otišla da rade u Opštu bolnicu Sarajevo.

„U junu ove godine jedan naš pedijatar je otišao da radi u Sloveniju, dok su maju lani, iz privatnih razloga, dva doktora prešla u radni odnos svega nekoliko kilometara dalje, u sarajevsku Opštu bolnicu“, poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Previous 'Iredentisti koji žele da zapadna Hercegovina bude dio Hrvatske su nam OK, a skače se na provokaciju u Rijeci'
Next Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

You might also like

NAŠI DANI

Nikolaidis Dodiku: da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali

Književnik i publicista Andrej Nikolaidis komentarisao je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prekrajanju granica o čemu je govorio u intervjuu za Espreso.rs. “Ovo je prvorazredan skandal.

NAŠI DANI

BEŠLIN: PROCES REHABILITACIJE NEDIĆA JE VELIKA SRAMOTA I LJAGA ZA SRPSKO DRUŠTVO

Historičar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je pokušaj sudske rehabilitacije Milana Nedića velika sramota i ljaga za srpsko društvo. “To je velika sramota za srpsko društvo, jer je riječ

NAŠI DANI

Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane (VIDEO)

  Stanovnicima sarajevskog naselja Ciglane od danas je ponovo na raspolaganju kosi lift, koji će u početku biti besplatan, do utvrđivanje ko će biti odgovoran za njegovo upravljanje i održavanje.