Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

Putovanja i turizam daju rastući doprinos BDP-u Bosne i Hercegovine, što pozitivno utiče na zaposlenost u zemlji s hronično visokom nezaposlenošću, navodi Euromonitor u svojoj analizi, izvještava Indikator.ba.

Internetski kanal vodeći je kanal u vrijednosti prodaje samo u kratkoročnim najmima u 2019. godini. Međutim, vrijednost online prodaje nastavit će da raste brže od offline prodaje u svim kategorijama putovanja u Bosni i Hercegovini tokom predviđenog razdoblja, navodi Euromonitor.

Konkurencija u aviolinijama pojačana je, ističe Euromonitor i primjećuje da ima sve više aviotvrtki i novih ruta, posebno putem jeftinih prijevoznika.

Putnički posrednici postaju sve vještiji u profiliranju potrošača i oblikuju svoje turističke ponude tako da odgovaraju potrebama i sklonostima putničkih igrača i turista. Nedavni zanimljivi razvoj, dodaje Euromonitor, tiče se nove vrste putničkih posrednika: kuponskih posrednika, poput CityDeal-a, eKupona i Megabona.

Analitička kuća na kraju zaključuje da Bosna i Hercegovina zadržava značajan potencijal kao turističko odredište. Raste zanimanje iz Evrope, ali i brzorastućih globalnih tržišta na Bliskom Istoku i u Africi.

/Naslovnica – Ostrožac, Foto: @i7snov, Instagram/

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Plata duplo veća: Medicinari iz RS sve više dolaze na rad u FBiH
Next U selu Brezje kod Rogatice nekada su se pronalazili i ćupovi zlata

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije imat će svoj paviljon na jednom od najvećih halal sajmova

  Bosanskohercegovačke kompanije u prilici su da učestvuju kao izlagači na malezijskom halal-sajmu (Malaysia International Halal Showcase – MIHAS). Bosanskohercegovačke kompanije izlagat će na bosanskom halal- paviljonu (Bosnian Halal Pavillion)

TURIZAM

Kim iz Južne Koreje: Kako sam se preselio i zavolio Bosnu

  Bosna i Hercegovina privlači mnogo turista iz svih dijelova svijeta. Fascinira ih spoj različitih kultura na jednom mjestu, a rado se ponovo vrate. U Sarajevu teku pripreme za ljetnu

MADE IN BOSNIA-387

Novi pogon u Bosnalijeku. Izvjesno širenje na tržišta Azije, SAD-a, Nigerije…

Bosnalijekov novi proizvodni pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova svečano je danas otvoren u Sarajevu, čime će ova farmaceutska kompanija proizvoditi 34 miliona pakovanja što je za pet