Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

Putovanja i turizam daju rastući doprinos BDP-u Bosne i Hercegovine, što pozitivno utiče na zaposlenost u zemlji s hronično visokom nezaposlenošću, navodi Euromonitor u svojoj analizi, izvještava Indikator.ba.

Internetski kanal vodeći je kanal u vrijednosti prodaje samo u kratkoročnim najmima u 2019. godini. Međutim, vrijednost online prodaje nastavit će da raste brže od offline prodaje u svim kategorijama putovanja u Bosni i Hercegovini tokom predviđenog razdoblja, navodi Euromonitor.

Konkurencija u aviolinijama pojačana je, ističe Euromonitor i primjećuje da ima sve više aviotvrtki i novih ruta, posebno putem jeftinih prijevoznika.

Putnički posrednici postaju sve vještiji u profiliranju potrošača i oblikuju svoje turističke ponude tako da odgovaraju potrebama i sklonostima putničkih igrača i turista. Nedavni zanimljivi razvoj, dodaje Euromonitor, tiče se nove vrste putničkih posrednika: kuponskih posrednika, poput CityDeal-a, eKupona i Megabona.

Analitička kuća na kraju zaključuje da Bosna i Hercegovina zadržava značajan potencijal kao turističko odredište. Raste zanimanje iz Evrope, ali i brzorastućih globalnih tržišta na Bliskom Istoku i u Africi.

/Naslovnica – Ostrožac, Foto: @i7snov, Instagram/

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Plata duplo veća: Medicinari iz RS sve više dolaze na rad u FBiH
Next U selu Brezje kod Rogatice nekada su se pronalazili i ćupovi zlata

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Travnički No1 oblači bosanske i svjetske sportiste

No1 brend sportske opreme iz Travnika osnovan je 2016. godine. U prvoj godini promocije postao je oficijelni partner Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, čiju su opremu nosile sve selekcije košarkaških

BH RAZGLEDNICA

Stari Grad spreman za predstojeće praznike i zimsku turističku sezonu (FOTO)

  Stari Grad spremno dočekuje turiste koji odluče ovdje provesti predstojeće praznike, a zimska turistička sezona u srcu grada najavljena je spektakularnim vatrometom. Praznična atmosfera na ulicama najstarije gradske općine

TURIZAM

Bijelo Polje: Skrovište graditelja Starog mosta nova turistička destinacija

Graditelj Starog mosta u Mostaru, čuveni mimar Hajrudin uspješno je obavio zadatak koji mu je 1566. povjerila turska vlast. Spojio je obale Neretve prelijepim lukom, sagradivši s obje strane kule,