‘Septembarski dani slobode’ u Bosanskoj Krupi

‘Septembarski dani slobode’ u Bosanskoj Krupi

Danas se navršava 24. godina od kako su borci i starješine 511. slavne bbr., 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa Armije RBiH oslobodili Bosansku Krupu.

U toku su „Septembarski dani slobode“, manifestacija kojom Bosanska Krupa obilježava dane otpora i dan oslobođenja od okupatora 1995. godine. Općina Bosanska Krupa, javne ustanove, udruženja, klubovi, organizuju niz aktivnosti.

Najsvečanije i najveselije će ipak biti 17. septembra (danas) kada je Bosanska Krupa prije 24 godine, nakon 1244 dana okupacije, oslobođenja od srpskog agresora. U podne će na Trgu Alije Izetbegovića biti degustacija velike rođendanske torte, a uvečer će na istom mjestu biti upriličen koncert popularne muzičke grupe Divanhana i Adisa Lizala.

-U okviru „Septembarskih dana slobode“, u bosanskokrupskom Domu kulture 13. 9. 2019. održana je promocija knjige „Radi Tebe“, autora Jusufa Bajrektarevića. Patriotizam, hrabrost i privrženost svome narodu glavna su tema ove knjige.

„Radi Tebe“ je priča o Krajišnicima, velikim patriotima, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini napuštali zemlje Zapadne Evrope i 1992. godine vraćali se u svoju domovinu da bi učestvovali u njenoj odbrani. Prvo Posavinu, Bosanski Šamac, Igman, Goražde pa Travnik, Jajce, a potom u Bihaćki okrug kao pripadnici 5. korpusa Armije RBiH.

„To su zapravo kazivanja boraca Sedme i Prve krajiške brigade, komandanta Fikreta Ćuskića, te drugih patriota, ukupno trideset tri saradnika koji su ispričali svoje herojske staze od Evrope u BiH“, ističe autor Bajrektarević.

Previous U Sarajevu konferencija o zaštiti pisanog nasljeđa: Važna razmjena iskustava
Next Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH

You might also like

NAŠI DANI

Ulica “Srebrenica” u francuskoj metropoli

Grad Pariz je jednoj ulici u svom 20-om arondismanu dao to ime u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995 kad

NAŠI DANI

Reis Kavazović: Neki su bili u Beogradu gdje se začelo zlo, a trebali su biti u Prijedoru

Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je danas predvodio dženazu za 27 zvorničkih žrtava, obratio se prisutnim vjernicima. – Vidite ono što i ja vidim,

NAŠI DANI

479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom 479. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Dr. Mustafa Jahić, bivši direktor Biblioteke, održao je predavanje na temu „Gazi Husrev-begova