Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Međunarodni sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. održat će se od 26. do 28. septembra.

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put organizuju ovaj  sajam u Sarajevu.

Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike halal-industrije iz zemalja Jugoistočne Evrope, drugih zemalja iz svijeta u kojima je razvijena ova industrija, kao i multinacionalnih kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa halal-proizvodima i uslugama.

Kako je naveo direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Damir Alihodžić, od osnivanja ove agencije 2006. godine do danas, ova agencija je  prema zatjevima halal standarda cetrtificirala  141 kompaniju u regiji u kojoj djeluje, od kojih 101 u Bosni i Hercegovini.

“Perspektive u halal industriji su ogromne. Bosna i Hercegovina je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 miliona muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal hrane stacioniramo u Bosnu i Hercegovinu to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal. Samo ta dva segmenta – turizam i proizvodnja halal hrane mogu biti dovoljni za čitavu bosanskohercegovačku ekonomiju“, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Potražnja za halal proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019. prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal certifikatom.

Podršku ovom sajmu dali su i gradonačelnik Grada Sarajeva, te premijer KS.

Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i cijelog svijeta, te više od 10.000 posjetilaca.

SHF 2019. biće održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine

Previous Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH
Next Novalić: Otkupom slika pomoći umjetnicima u radu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Međunarodni dvodnevni simpozij ”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića” otvoren je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prenosi Fena. Otvaranju

NAŠI DANI

Obilježena 25. godišnjica formiranja 7. Korpusa Armije RBiH

Sedmi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je prepoznatljiv po svojim pobjedama te je pokazao kako se voli, brani i oslobađa Bosna i Hercegovina, rečeno je danas na svečanoj

NAŠI DANI

Život u selu Luka kod Srebrenice

Mnogi mještani u utorak su bili uznemireni policijskom vježbom specijalaca RS-a. Specijalna jedinica MUP-a entiteta RS od jučer ne provodi obuku u blizini sela Luka, kod Srebrenice, čiji su mještani u