Rast izvoza u Švicarsku za 28 posto

Rast izvoza u Švicarsku za 28 posto

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto u odnosu na isti period lani.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić izjavio je početkom ovog mjeseca u Sarajevu da Švicarska ima veliko, perspektivno tržište za bosanskohercegovačke privrednike, naglašavajući ulogu dijaspore u povezivanju sa tim tržištem i potencijalnim poslovnim partnerima.

Egrlić je najavio da će u Švicarskoj po drugi put organizovati poslovni forum, te podsjetio da je prvi bio 2017. nakon čega su se osjetili pozitivni rezultati kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

– Na radionici u VTK BiH pripremaćemo naše kompanije za novi nastup, a u fokusu su IKT, elektro i metalska industrija. Mislimo da možemo bolje i više i ovo je prilika da uz podršku Švicarske ambasade, te naše dijaspore u Švicarskoj napravimo iskorak na tom tržištu, izjavio je Egrlić.

Kada je riječ o dosadašnjoj saradnji, kako je dodao, prednjače sektori drvoprerade, metalska industrija, turizam. Također u oblasti housinga postoje velike šanse, i tu već postoji značajan izvoz u Švicarsku.

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer je kazala da je osnovna ideja da se promoviše privatni sektor i pruži podrška bilateralnoj saradnji.

– Ukoliko želite da poslujete u Švicarskoj trebate da imate nekog ko će vam otvoriti vrata i onaj ko vam može pomoći u tome upravo je dijaspora. Važan preduslov jeste i da znate šta vaši partneri očekuju, odnosno morate biti pripremljeni da znate kako nastupiti u komunikaciji sa njima, kazala je Rauber Saxer izražavajući podršku unapređenju bilateralne trgovine čemu će doprinijeti B2B susreti koji će u narednom periodu biti organizovani u Švicarskoj.

Previous Predstavljeno djelo "Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne" (VIDEO)
Next Turista u Kantonu Sarajevo više za 16,3 posto

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska papuča osvaja tržište – stigla i do Emirata

  Festival “Shaikh Zayed” je tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u povodu obilježavanja praznika Ujedinjenja Arapskih Emirata i ujedno je najznačajnija privredno kulturna manifestacija u zemlji. Delegaciji u

Ekonomija/Biznis

NAJVEĆE GRADILIŠTE U DRŽAVI: Pogledajte kako se grade tuneli Pečuj i Ričice kod Zenice i kako će izgledati cijela dionica (VIDEO)

Do kraja 2017. biće iskopan 1.000 metara dug tunel Pečuj, na poddionici Klopče – Pečuj Koridora 5c, a nešto ranije i 512 metara dug tunel Ričice na poddionici Drivuša –

MADE IN BOSNIA-387

Goražde: Unis Ginex povećao prihode i broj radnika

  Kompanija Unis Ginex Goražde ostvarila je prošle godine prihode od 43,7 miliona maraka a broj uposlenih je porastao na 678, saznaje BiznisInfo. Poređenja radi, Unis Ginex je 2016. imao