Predstavljena knjiga “Svjetlost istine Crkve bosanske”

Predstavljena knjiga “Svjetlost istine Crkve bosanske”

U okviru obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana, Forum građana Zenice priredio je u Muzeju grada Zenice predstavljanje knjige “Svjetlost istine Crkve bosanske” mostarskog advokata Alice Zeće.

Zećo je istakao kako je knjigu napisao uz velike prepreke, jer ni domaća ni svjetska historiografija i literature srednjovjekovnu Bosnu ne promatraju u svjetlu istraživanja istočne duhovne epohe i njenog obilježja.

“Odnosno, ne promatra se u svjetlu religija koje su živjele u drugim vremenima i na drugim prostorima, a koje su u našoj historiografiji potpuno nepoznati, iako pojedini autori te vrijednosti spominju i govore o njima. Kroz komparativna upoređivanja te epohe sa epohom zapadne civilizacije, može se otkriti učenje Crkve bosanske”, kaže Zećo, napominjući da se samo na taj način može upoznati i otkriti značenje i vrijednost tog učenja.

Kada se upozna istočna epoha, napominje Zećo, postaju jasnija i obilježja Crkve bosanske. Dualizam učenja, što ga, kako kaže autor, svi često spominju te o njemu govore – neko govori i da nije, neko govori da jeste postojao, ali ni jedni ni drugi ne govore o bitku dualističkog učenja.

“Nije dualizam učenja samo moralna komponenta, ona je i kosmopolitska komponenta dualizma te sadrži i elementarne historijske činjenice koje se ne spominju u našoj nauci. Crkva bosanska poznavala je civilizacijski historijski iskorak koji je duhovna epoha napravila, a to je spoznaja istine da je svijet sastavljen od materijalnog i duhovnog svjeta, kao i ulogu čovjeka u tom, materijalnom svijetu” istakao je Zećo.

O tome je, kaže, pisao u svojoj knjizi za koju je osvrt napisao i prof. dr. Ferid Muhić.

Previous Bihać: Osvijetljen srednjovjekovni grad 'Sokolac'
Next Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

You might also like

SANDŽAK

Narodna pjesma Plava: Nacionalni ponos iskazan u pjesmi

U narodnoj pjesmi Plava o smrti Malić-bega Redžepagića iz Plava ističe se kako je Plavljane ‘bošnjačka majka podnivila’ (podgojila); u dijalektu Plava ti stihove glase: “Tu se biše mrki Crnogorci,

HISTORIJA

Jedan od najpoznatijih streličara Osmanskog Carstva bio je Bošnjak

  U okviru kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2018”, u četvrtak uveče u dvorištu Instituta Yunus Emre počelo je predstavljanje tradicionalnog turskog streličarstva, čiji su organizatori navedeni Institut, te Fondacija streličara.

HISTORIJA

Hoča, Hotča (Foča)

  Fočom su vladali Hranići-Kosače čije je pleme porijeklom iz njene bliže okolice, iz Podrinja Naselje Foča se nalazilo na desnoj obali Drine, na utoku rijeke Ćehotine u Drinu. Ono