Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

Midheta Kurspahić, bivša urednica i voditeljica, govorila je za Hayat o najvećem razočarenju koje je imala tokom svoje novinarske karijere.

-Doživjela sam nepravdu. Ja nikada nisam uređivala ni vodila Dnevnika na Federalnoj televiziji, a isto tako ni na BHT1. To je taj period, 2001.godina, i ja sada iz ove perspektive i sa ove pozicije mogu reći da je to bila profesionalna degradacija, a mislim da je bila i nacionalna diskriminacija.

Kada ste pomjereni sa jedne pozicije, dugogodišnje urednice, a da se razumijemo, nigdje ne piše da cijeli život morate biti urrednik Dnevnika, ali postoji barem ta minimalna pristojnost ali i profesionalna obaveza da dobijete neko objašnjenje, a da ne govorim o tome da dobijete rezriješenje koje je ovjereno i potpisano. Dakle, ja sam jednostavno sa početkom rada FTV-a, izbrisana sa spiska osoba koje su uređivale Dnevnik. – otkriva Kurspahić.

Objašnjava i zašto nikada nije mogla raditi na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Pokojni Lazar Petrović iz Banjaluke, novinar koji je u toku agresije na našu zemlju radio za Slobodnu Evropu, Glas Amerike, bio je tada prvi glavni i odgovorni urednik BHT-a. Kada je došao na tu poziciju, pozvao me i rekao: „Midheta, ja računam na tebe, ti ćeš biti jedna od naših članica ekipe koja će voditi i uređivati Dnevnik, bit će konkurs, prijavi se a radi sada to što radiš. Ja sam tada pripremala Jutarnji program na FTV-u radeći u uslovima u kakvim sam radila. Ja sam prijavila na taj konkurs i onda me isti taj pokojni Lazar Petrović nazvao i rekao:“ Ja ne mogu da vjerujem , tvoji dokumenti su pocijepani.“

Otišla je kod pokojnog Lazara Petrovića kako bi saznala šta je razlog cijepanja njenih dokumenata,a on joj je odgovorio da je to zahvaljujući Džon Šireru.

– On je tada bio Alfa i Omega i predstavnik međunarodne zajednice na televiziji. Pokojni Lazar mi je rekao da su za tu situaciju bili zaslužni i domaći izdajnici.Njemu je bilo jako žao, ali Bođe moj. Vjerovatno ja nosim neki teret koji nisam ja. Radila sam Dnevnik od ’92. do ’95., znala da sam na pravoj strani i da radimo prave stvari, da smo se borili za pravdu jer smo mi bili ti koji su napadnuti i mi smo se branili. Ja ne znam da sam ja u tim Dnevnicima ili bilo kojoj drugoj emisiji uradila nešto što je toliko moglo zasmetati. – odgovara.

Na pitanje novinarke Selme Repeša ko je bio odgovoran za ovu situaciju na FTV-u i BHT-u i ko su domaći izdajnici, kratko je odgovorila:

– Nemojte me to pitati , jer neće biti dobro. Kada je Lazar Petrović koji je iz Banjaluke rekao da su to domaći izdajnici, onda je jasno da su to ljudi koji su u to vrijeme radili na televiziji. – završava Kurspahić.

Previous Predstavljena knjiga "Svjetlost istine Crkve bosanske"
Next KCUS- Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Svečano otvoren novoizgrađeni dio Trga slobode

U Tuzli je danas održana svečanost u povodu obilježavanja završetka radova na rekonstrukciji i proširenju Trga slobode u Tuzli, pišu Tuzlarije. Tako je najveći trg u Bosni i Hercegovini danas

NAŠI DANI

Međunarodni sud: Predata aplikacija za reviziju presude

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Schefferom, Phon van den Biesenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Kako javlja reporter N1 Vlado

NAŠI DANI

Kompleks Panonskih jezera Tuzla vrši prijem 88 sezonskih radnika

U sklopu priprema za predstojeću sezonu, shodno unutrašnjoj organzaciji rada u ljetnom periodu, JKP ”Pannonica” doo Tuzla će izvršiti prijem sezonskih radnika na određeno vrijeme u trajanju 4 mjeseca. Poziv