Manifestacija “Tri kraljice“ oživila duh srednjovjekovne Bosne

Manifestacija “Tri kraljice“ oživila duh srednjovjekovne Bosne

Muzej grada Zenice, u prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk kod Zenice, u kojoj se nalazi i stalna postavka tog muzeja, bio je domaćin centralne regionalne manifestacije “Tri kraljice“.

Kako je objasnio direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević, projekt “Tri kraljice“, kojeg su realizirali u saradnji s Narodnim muzejom iz Užica (Srbija) te Radio stanicom Bijelo Polje, zamišljen je kao priča o tri značajne žene, plemkinje, koje su u svoje vrijeme imale značajan uticaj na društvo.

– To su bosanska kraljica Katarina, crnogorska kraljica Mara i srpska carica, odnosno kneginja Milica.

O njima se i dan-danas, stotinama godina nakon njihove smrti, pričaju priče. Znači, te tri žene žive u našim sjećanjima, u našem svjetonazoru i običajima nisu nestale – rekao je Jašarević i dodao da su upravo zbog toga zaslužile da i savremeni autori o njima napišu neobične, nesvakidanšnje priče.

– Da ih se sjetimo, na način koji nikome prije nije pao naum. Nije riječ samo o istoimenoj regionalnoj zbirci priča “Tri kraljice”, koju danas, uz fotomonografiju “Vranduk”, također promoviramo.

Nastojali smo da u tvrđavi bosanskih banova, branigradu, kapiji Bosne dočarati, koliko je to u našoj moći, srednjovjekovnu atmosferu – kaže Jašarević.

Napominje da su, uz pomoć Western Balkans Funda (WBF), pripremili degustaciju srednjovjekovnih jela, srednjovjekovnih igara, koncert i promociju albuma srednovjekovne muzike, prve u historiji Bosne i Hercegovine, koji također producira Muzej grada Zenice, a koji je predstavio bend “Fugato”.

– Završna manifestacija projekta bit će u našem, gradu Užicu. Mi ćemo organizovati izložbu “Tri kraljice”, tako da ćemo, opet, ostvariti zajedničku saradnju – ove tri ustanove kulture iz tri države. Izložba će biti početkom oktobra – najavila je Slavica Stefanović, direktorica Narodnog muzeja Užice.  

Na zidinama tvrđave predstavljena je i izložba o srednjovjekovnoj Bosni, a u Maloj kuli postavka “Okusi vremena”.  

Previous Šuman prijavio spisak rukometaša za debitantski nastup Bosne i Hercegovine na EP
Next Palestinska režiserka Damen: Možemo mnogo naučiti od Sarajeva i Bosne

You might also like

NASLIJEĐE

Mostar: Tabhana kao svjedok nekad najjačeg esnafa

  Stara gradska jezgra u Mostaru muzej je na otvorenom i nije čudo da je cijelo to područje upisano na listu nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini. Brojni objekti u

BH RAZGLEDNICA

‘Blagajska sehara’ svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini

U porodičnoj kući Hase Šarića u Blagaju otvoren je neobičan muzej starina nazvan “Blagajska sehara”. Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je desetljećima sakupljao autohtone predmete iz davnina koje svjedoče o

NASLIJEĐE

Fojnička Atik-džamija 500 godina u autentičnom izgledu

Fojnička Atik-džamija stoljećima odolijeva vremenu i neprijateljima i ponosno stoji na mjestu gdje je daleke 1551. godine izgradio Mustafa Sin Hidru ili Hadr. Po njemu nosi i naziv mahala u