BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG

BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG

Bosanskohercegovačka kompanija „BS Telecom Solutions“ potpisala je novi višemilionski vrijedan ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare.

Radi se o poddionici Smokovac-Uvač-Mateševo, ukupne dužine 41 kilometar i koja počinje na 63 metra nadmorske visine kod Smokovca, a autoput u Mateševu se penje na više od 1100 metara.

Mirza Varatanović, direktor „BS Telecom Solutions“ ističe da se radi o veoma zahtjevnoj dionici autoputa koju čini ukupno 16 tunela i stoga je riječ o veoma kompleksnom poslu sa aspekta sigurnosti učesnika u saobraćaju.

„Naš zadatak je isporuka i instalacija vlastitog BS Husky softwera koji služi za kontrolu i upravljanje saobraćaja u centru Pelev Brijeg i duž cijele dionice autoputa. S obzirom na konfiguraciju terena na kojoj se gradi autoput ovo će biti veoma izazovan i zahtjevan projekat. Potpisivanje ovog ugovora potvrđuje da je naš proizvod BS Husky regionalni lider na polju pametnih transportnih sistema, jer smo sa ovim softverom prisutni na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije“, kaže Varatanović.

Glavni izvođač radova na ovoj dionici autoputa je kineski CRBC i ugovor je potpisan sa ovom kompanijom, nakon javnog nadmetanja na kojem je „BS Telecom Solutions“ odnio pobjedu u žestokoj međunarodnoj konkurenciji. Inače, sarajevskoj firmi ovo je već četvrti sličan ugovor u Crnoj Gori koji je potpisan samo u zadnjih godinu dana. Ova bh. kompanija trenutno na inostranim tržištima realizuje više od 32 miliona maraka vrijedne projekte samo u oblasti pametnih transportnih sistema (ITS) i radi se o doslovnom izvozu domaće pameti.

BS Telecom Solutions vodeća je IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju ITS softvera, IoT i smart city rješenja. Očekuje se kako će ove godine tri puta povećati prihode u odnosu na prošlu godinu, sa rastom izvoza pet puta u odnosu na prošlu godinu. Kompanija trenutno upošljava 95 uposlenika sa stalnim trendom rasta broja radnika. BS Telecom Solutions član je američke privredne komore AMCham u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Avaz

Previous Evropski sud za ljudska prava: Crkva se mora ukloniti iz dvorišta Fate Orlović
Next Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

You might also like

Ekonomija/Biznis

Top 10 federalnih izvoznika: Na listi najvećih prvi put Bosnalijek i Igman

  Zeničko-dobojski kanton i dalje prednjači po izvozu, a najveći izvoznik je grupacija Prevent koja među TOP deset ima dvije firme –Prevent Sarajevo i Prevent Leather Visoko, piše SB. Na

MADE IN BOSNIA-387

Uspješna godina za Bosnalijek, prihodi porasli za 10 posto

  Prošla godina je bila izuzetno uspješna za najveću farmaceutsku kompaniju u Bosni i Hercegovini. Bosnalijek d.d. je u 2018. godini ostvario značajan rast prihoda i dobiti, čime je nastavljen

Ekonomija/Biznis

“Bosnaplod” Brčko lansirao na bosanskohercegovačko tržište liniju sokova Kulin

Nakon preuzimanja od strane Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo te zahvaljujući značajnim ulaganjima u infrastrukturu i proizvodne kapacitete, kompanija Bosnaplod d.o.o. Brčko lansirala je na bosanskohercegovačko tržište liniju sokova Kulin.