Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

Iz Unsko-sanskog kantona sinoć je stigla tužna vijest – umro je Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi borci 505. viteške bužimske brigade se odlikuju velikom hrabrošću, što su dokazali i pokazali bezbroj puta tokom agresije na našu državu.

jedna od najvećih i najsvjetlijih borbi nad agresorom bila je operacija “Breza ’94”, koja je u prvi plan izbacila nekoliko vitezova, a jedan od takvih je bio Nijaz Velagić.

U žestokim borbama tokom operacije na Sipu i Križu, Velagić je bio teško ranjen. No, Nijaz ne bi bio jedan od gazija da bolnicu nije napustio dva dana kasnije i nastavio borbu za oslobođenje Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, 505. bužimska brigada odigrala je ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine oslobađanju Unsko-sanskog kantona. Ona je 15. decembra  1993. odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, 505. brdskoj brigadi iz sastava Petog korpusa dodijeljen je počasni naziv VITEŠKA.

Slavu u USK je tako pronijela je 505. viteška i njen legendarni komandant rahmetli Izet Nanić, a jedan od najvećih gazija upravo je bio i – Nijaz Velagić.

Dženaza će biti klanjana na Malom Badiću u Bos. Krupi u srijedu 02.10.2019. godine u 16:30 sati

Previous BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG
Next Hifa Petrol u 2019. ostvarila najveći rast od postanka kompanije

You might also like

NAŠI DANI

Izgubili kompas: U Zapadnohercegovačkom kantonu slave izmišljeni praznik – “Dan svehrvatske državnosti”

Republika Hrvatska 30. maja obilježava Dan Sabora, a do 2001. godine taj dan se obilježavao kao Dan državnosti koji je pak pomaknut na 25. juni. Osim u Hrvatskoj, ovaj praznik

NAŠI DANI

Stjepan Mesić primio priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva, koje su mu uručili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

NAŠI DANI

Potočari: Klanjana dženaza za još 35 žrtava srebreničkog genocida

   U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza za 35 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda. Dženazu-namaz