Arheološki park sa stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

Arheološki park sa stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo započela je uređenje arheološkog parka u kojem se nalaze dva srednjovjekovna stećka u blizini zgrade Općine, u ulici Bajrama Zenunija.

Dva srednjovjekovna nadgrobna spomenika stećka, u novembru prošle godine izmještena su iz trolejbuskog terminala KJKP “Gras” u park ispred zgrade Općine Novi Grad nakon čega je urađena njihova zaštita i konzervacija. Ta aktivnost realizirana je u saradnji sa JU “Muzej Sarajeva”, a uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Radovi na uređenju parka počeli su prije nekoliko dana, gdje radnici firme „Sela“ izvode zemljane radove, nakon čega će uslijediti građevinski radovi, a potom i hortikluturno uređenje.

Park će biti obogaćen moderno dizajniranim klupama i pješačkom stazom, a bit će postavljene i korpe za otpatke, te informativni pano, kako bi se građani mogli informisati o ovom kulturno – historijskom nasljeđu, a cijeli prostor će biti osvijetljen i ograđen.

Second Slide

Projekat se realizira radi promocije kulturno – historijskog nasljeđa i zaštite stećaka od dalje devastacije, te upoznavanja šire javnosti o postojanju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području općine Novi Grad Sarajevo.

Nekropola datira iz srednjeg vijeka, a 1991. godine prilikom vršenja arheološkog istraživanja na lokalitetu Kaknja pronađeno je šest grobnih mjesta. Nalazi su tada izmješeteni u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, a dva preostala stećka su prenesena na takozvanu lokaciju „Kakanj – Švrakino Selo“, tj. trolejbuski terminal u blizini zgrade Općine.

Izgradnjom ovog arheološkog parka građani Sarajeva, ali i gosti imat će priliku saznati više informacija o nadgrobnim spomenicima, ali i sjesti i odmoriti se u lijepo uređenom prostoru.

Previous Doček svjetskog vicešampiona u Sarajevu, Kaknju i Zenici
Next Amel Tuka u domovini - zahvalan i sretan (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Mještanin naselja poklonio zemljište Opštini u cilju proširenja ulice

Mještanin naselja Boljakov Potok Galib Zulfić poklonio je dio svoje zemlje za potrebe proširenja ulice Ragiba Džinde u novogradskom naselju Boljakov Potok, čime će se riješiti dugogodišnji problem mještana ovog

NAŠI DANI

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan. Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje.

NAŠI DANI

Sud donio odluku: Rajković ostaje u pritvoru

Sutkinja za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine Tatjana Kosović djelimično je prihvatila prijedlog Tužilaštva BiH i odredila privor Danelu Rajkoviću iz Gacka, koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne