Kanađani oduševljeni bosanskim somunom

Kanađani oduševljeni bosanskim somunom

Bosanski somun obično privuče pažnju turista prilikom posjete Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, a ovaj put se to desilo u dalekom Torontu u Kanadi gdje je ova delicija izazvala veliko oduševljenje tamošnjih građana ali i stranih turista.

Alen Zukanović je u tom kanadskom gradu otvorio pekaru u kojoj zajedno sa suprugom Sanjom proizvodi, između ostalog, i pravi bosanski somun.

U razgovoru za tamošnje medije, istakao je da je želio u Toronto donijeti “pravi ukus Bosne”, napominjući da se trude da sve bude pripremljeno na tradicionalni način.

“Kada je riječ o hrani, Bosancima nije ništa reprezentativnije i ličnije, posebno građanima Sarajeva, nego somun”, kazao je Zukanović, vlasnik pekare i restorana “Somun Superstar”, dodajući da u njegovoj pekari prave prave tradicionalne bosanske somune koji se peku na drva.

U Torontu živi značajan broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije i na nekim mjestima se mogu kupiti i lepine, ali je teško naći autentični bosanski somun.

“Razlika je u tome što se somun uvijek peče u pećnici na drva. Mekši je i kao da se na njemu osjeti miris dima”, ispričala je Sanja, Alenova supruga.

Porodica Zukanović prepoznatljive somune prodaje čak i u “Courage Foods”, poznatoj prodavnici specijaliteta u Torontu.

“Nikad nemamo dovoljno zaliha somuna. Ovu vrstu hljeba je teško naći u Torontu. Vrlo brzo se sve proda”, kazala je Karen O’Brien, vlasnica prodavnice “Courage Foods”.

Kanađani su posebno oduševljeni somunom jer se može jesti za svaki obrok, a može se kombinirati sa raznim vrstama hrane.

Specijalitet Zukanovića u restoranu je svježe pečeni somun napunjen ćevapčićima i dodacima, obično ajvarom, ili somun bez mesa sa dodacima.

Previous Završeno najbolje SP u atletici ikada: Bosna bolja od Italije, Španije..
Next Iz Tuzle na tržište stižu zvučne kutije i audio sistemi domaće proizvodnje

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu održan defile u čast početka EYOF-a

  Početka Evropskog olimpijskog festivala mladih – EYOF 2019 sve je bliže. Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini za više od 1.500 sportista, trenera, 150 novinarskih ekipa, turista koji će

NAŠI DANI

U Zetri se okupilo oko 20.000 Turaka iz zemalja Evrope

  Oko 20.000 Turaka iz zemalja Evrope okupilo se ispred i u dvorani ”Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu gdje čekaju dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana… Oko 20.000

NAŠI DANI

Mali Hakija je došao iz Srebrenice u Zenicu da vidi Edina i bodri reprezentaciju

Hakija je dječak koji se do skole vozi lošim, makadamskim putem vise od 25 kilometara i odličan je učenik! Skroman je i jedina zelja mu je bila da upozna Edina