Brčko: Ćilimi od vune alpake  idu u cijelu EU

Brčko: Ćilimi od vune alpake idu u cijelu EU

Dijaspora kao poluga razvoja bosanskohercegovačke privrede bila je glavna tema prije nekoliko dana održanog Biznis Foruma Brčko. Originalne ideje, iskustva modernog poslovanja i želja za povratkom u Bosnu i Hercegovinu samo su neke od stvari koje Brčko, ali i ostali gradovi žele iskoristiti i svoje lokalne zajednice pretvoriti u mjesto biznisa za privrednike iz dijaspore.

Jedan je od takvih, koji posljednjih sedam godina uspješno posluje upravo u Brčkom, Edin Mehmedović sa svojom firmom Teutonia Alpacas. Originalno zamišljena kao farma alpaka za izvoz, zbog neuređenih odnosa sa Evropskom unijom i nemogućnošću izvoza živih životinja iz Bosne i Hercegovine u EU, Mehmedović je promijenio poslovni plan i počeo proizvoditi tepihe jedinstvene u ovom dijelu Evrope.

– Ideja se pojavila 2010. godine. Igrom slučaja, tada sam bio u Njemačkoj i na jednom sajmu alpaka sam upoznao farmere koji ih uzgajaju te smo u razgovoru došli na ideju da se ja vratim u Brčko i da u saradnji sa Vladom Brčko distrikta nađem mogućnost da nam se ustupi zemljište za farmu alpaka. Ideja je bila da iz Australije uvezem jedan kontingent od nekoliko stotina životinja koje bi bile nuđene kupcima iz Evrope. Ne biste vjerovali koliko ima kupaca alpaka u zapadnoj Evropi, kazao nam je Mehmedović.

Iako se radilo o originalnoj poslovnoj ideji, Mehmedović je nije mogao provesti u djelo zbog EU zakona koji BiH onemogućavaju da uveze živu životinju na teritoriju EU. Ipak, to Mehmedovića, koji je u međuvremenu upoznao sadašnju suprugu i odlučio ostati u Bosni i Hercegovini, nije spriječilo da pokrene biznis, pa je poslovnu ideju prilagodio prilikama.

– Tu sam se našao, upoznao suprugu, i ponuđeno mi je da organizujem proizvodnju vune od alpaka. U Bosni i Hercegovini su već postojali giganti koji su radili s vunom, i ja sam u tome vidio priliku. Otišao sam u tadašnji Vitex, koji je bio pred stečajem, radnici su bili bez staža i ušao u saradnju s njima, vremenom počeo svoje mašine kupovati i tako se poslovna ideja pretvorila u stvarnost, dodao je Mehmedović.

Teutonia Alpacas danas iz BiH izvozi gotove proizvode proizvedene od vune alpake. U Bosni i Hercegovini uveze neopranu vunu visokog kvaliteta, opere je na jedinoj profesionalnoj praonici vune na Južnom Balkanu i proslijedi udruženjima žena koje tradicionalnim načinom izrađuju tepihe i ćilime.

O kako kvalitetnim proizvodima se radi, govori i činjenica da su njegovi proizvodi pod brendom Gold Alpaca bili jedini proizvodi iz Bosne i Hercegovine izloženi na prestižnom sajmu unikatnih proizvoda u Parizu Mason Jar.
Kako je kazao, poslovni ambijent zbog kojeg nije mogao realizovati svoju originalnu ideju je daleko od povoljnog, a posebno otežavaju različita zakonska rješenja pod koje potpada. Ipak, Mehmedović će nastaviti s radom i nada se zaokružiti poslovni proces u Bosni i Hercegovini.

(Moja BiH/MiruhBosne)

Previous Hajrović: Za reprezentaciju se igra srcem (Video)
Next Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hasan, čovjek koji umiva crkve, džamije i uplakana lica

Hasan Ahmetlić obnavlja i finansira crkve, džamije, majci šehida daje penziju, stipendira djecu u Bosni i Hercegovini i Somaliji…   Piše: Snježana Mulić-Softić “Vidiš tu žutu kuću, pa onu do

Ekonomija/Biznis

Željeznice FBiH bilježe rast broja putnika za trećinu

  U željezničkom putničkom prijevozuu periodu I-III 2018. godine prevezeno je ukupno 82.678 putnika i ostvareno 4.897.924 putničkih kilometara, što je u odnosu na isti period 2017. godine više za

MADE IN BOSNIA-387

Za potrebe “Apifrucht” sokova ove godine u obradi 150 tona domaćeg voća

U po­go­nu za proi­zvo­dnju so­ko­va “Apifrucht” u jeku je proi­zvo­dna se­zo­na, a ove godine planiraju da obrade oko 150 tona voća, kazao je za portal Akta.ba Edis Talić, direktor zadruge