U Goraždu svečano otvoren sajam ‘Dani jabuke’

U Goraždu svečano otvoren sajam ‘Dani jabuke’

Šesnaesta privredno-kulturna manifestacija ‘Dani jabuke’ počela je danas u Goraždu. Sajam po kojem je ovaj dio države postao prepoznatljiv okupio je više od 120 izlagača u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma,  iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Jasmina Džaferović iz Srebrenika goraždanski sajam je prepoznala kao dobru priliku za promociju i prodaju svojih proizvoda.

– Prvi put sam ovdje, na poziv grada Srebrenika, kao proizvođač aronije. Utisci su za sada dobri jer je ovo odlična prilika da promovišemo svoje proizvode, da se probaju, a ko ih jednom proba vratiće se opet – uvjerena je Džaferović.

Rada Divac na sajam je stigla iz Prijepolja, na preporuku prijateljice iz Priboja.

 – Čula sam se sa organizatorima i oni su zaista u zadnjem momentu uspjeli da obezbjede štand, hvala im. Vidim da je zaista živo, sajam je tek otvoren, nadamo se da će biti uspješan. U svakom slučaju, razmjena iskustava i da vidimo nešto novo, upoznamo kanton i Grad Goražde, meni je zadovoljstvo da sam ovdje – jedinstvenoj manifestaciji koja pored sajamskog izložbenog dijela, ima i edukativni karakter- ističe ona.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju Aida Obuća, premijerka BPK Goražde, naglasila je značaj sajma.

– Sajam ‘Dani jabuke’ pruža priliku da se prezentira ono čime smo se kroz historiju ponosili, od bečkog dvora, dvora u Pešti, Istanbulu, a to je goraždanska jabuka. Jabuka je simbol zdravlja, a ovo je jedna zdrava sredina sa dobrim i vrijednim lljudima – kazala je Obuća.

Zadovoljni su i u Udruženju „Dani jabuke“ koja je organizator ove jedinstvene manifestacije,te istrajni u namjeri da Goraždu vrate imidž voćarskog kraja.

– Ove godine imamo najviše izlagača, broj posjetilaca je takođe vidljiv i očigledno je da se i on povećava i možemo potvrditi da smo jedan od najvećih sajmova u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija. Druga dimenzija ovog sajma je učešće 20 poljoprivrednih i ugostiteljskih  škola iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH kojei dolaze da se takmiče u kvizu znanja i kulinarskom takmičenju, što je neprocjenjiva vrijednost – ističe predsjednik OO „Dani jabuke“ Mirsad Hubanić.

Organizacija sajma čiji su učesnici i  visokoškolske ustanove, zavodi i instituti, bila bi nemoguća bez podrške institucija svih nivoa koje su prepoznale značaj  manifestacije.

– ‘Dani jabuke’ u Goraždu osim kvalitetom i posjećenošću mogu se pohvaliti svojom 16-godišnjom tradicijom. Mnogo je godina uspješne organizacije koja se uprkos brojnim preprekama i problemima ipak održala i opstala, u prelijepom, historijski značajnom Gradu Goraždu. Kao resorno ministarstvo poljoprivrede, radimo na stvaranju okvira i pretpostavki da poljoprivreda bude posebno tretirana, vrednovana i predstavljena – kazao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić.

Predsjednik Privredne komore  FBiH Mirsad Jašarspahić ocijenio je da je sajam „Dani jabuke“  festival znanja u oblasti poljoprivrede, hrane, zdravog života, druženja i nauke,

– Mi ćemo uvijek biti uz ovu manifestaciju. Ovaj sajam je nemoguće prikazivati u nomeklaturama. Najvažnija poruka ovog sajma jeste integrativnost. Okuplja mlade ljude, srednjoškolce iz regiona koji dolaze zajedno sa svojim profesorima, razmjenjuju iskustva, takmiče se, i time ovaj grad čine da bude integrativni faktor ove regije“ – kazao je Jašarspahić.

Uz komercijalne susrete i prezentacije i ove godine u okviru sajma predviđen je i niz drugih događaja. U okviru manifestacije bit će održan i okrugli sto „ Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja“, a  tradicionalno bit će dodijeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

Sajam „Dani jabuke“ čiji su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada BPK i Grad Goražde, završava se 12. oktobra.

Previous Podrška saigračima: Džeko i Misimović u kampu reprezentacije
Next Džaferović: Nagradom Handkeu Nobelov komitet potpuno izgubio moralni kompas

You might also like

Ekonomija/Biznis

Energoinvest uspješno realizira zahtjevan projekat u Kongu

Energoinvest d.d. Sarajevo uspješno realizuje projekat instalacije i puštanja u rad telekomunikacijske i radio opreme u Africi, u Kongu. Investitor projekta je Svjetska banka, a krajnji kupac SNEL – Elektroprivreda

ŽIVOT

Vratio se iz Njemačke i otvorio firmu – tamo si uvijek stranac i nemaš slobodu (Video)

Goran Lovrenović iz Busovače radio je u Njemačkoj četiri godine a danas vodi svoju firmu koja zapošljava 15 radnika. Njegova iskustva na radu u Njemačkoj nisu nimalo “zlatna”. Tvrdi da

Ekonomija/Biznis

SBF: Bosna i Hercegovina nije mnogo zadužena, šanse su u poljoprivredi, energetici i turizmu

  Direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjardanas su zvanično otvorili 9. Sarajevo Business Forum, koji će trajati dva dana. Bukvić je u uvodnom