Sarajevo – prvi počeci modernog turizma i prvi hotel u regionu

Sarajevo – prvi počeci modernog turizma i prvi hotel u regionu

Sarajevo posljednjih godina posjećuje sve više gostiju iz čitavog svijeta, a da turizam u glavnom bosanskom gradu ima dugu tradiciju ne znaju mnogi.

Prve početke modernog turizma u ovom dijelu Evrope (prostor bivše SFRJ) baštini grad Sarajevo!

-U Sarajevu je 1879. godine počelo prvo organizovano pružanje turističkih usluga.

-Da bi zadovoljili potrebe gostiju, koji su u grad stizali željeznicom, u Sarajevu se gradi (1881-1882) prvi hotel evropskog tipa – hotel Evropa. Hotel je izgradio (1882) sarajevski trgovac Grigorije M. Jeftanović koji je bio vlasnik do 1921. godine, od kada radi pod vlasništvom Hotelskog i industrijskog društva Gligorija M. Jeftanovića. Od 1946. hotel postaje društvena svojina. Hotel je devastiran tokom opsade grade devedesetih, nakon agresije privatizovan, obnovljen i otvoren pred Novu 2009. godinu.

Poređenja radi, prvi veliki hoteli evropskog tipa na Jadranu se grade kasnije (Opatija, hotel Quarnero 1884. i Dubrovnik, hotel Imperial 1896. godine).

Previous Bosanski Petrovac: Bosanski ćilim utkan na ulazu u Opštinu
Next Elvir Baljić: Safet Sušić je naš najbolji fudbaler u historiji, niko mu se nije ni približio

You might also like

HISTORIJA

Znate li kako je kupljeno Dubrovačko primorje?

Na prijelazu XIV u XV stoljeće dubrovačka komuna zaokružila je svoje granice. Na kopnu nakon stjecanja Stona i Stonskog Rata (Pelješca) 1333, te gornjih dijelova Astareje 1357, proširila se 1399.

HISTORIJA

TROGIR

Trogirani su održavali stalno političke i ekonomske veze s Bosnom / Bosna je osvojila Trogir u vrijeme kralja Tvrtka I Trogir su Grci u IV vijeku podložili pod vlast Crne Korkire

TURIZAM

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja