Nato avioni letjeli granicom duž Drine

Nato avioni letjeli granicom duž Drine

Sve vrijeme trajanja vojne vježbe “Slovenski štit 2019”, dva izviđačka NATO aviona patrolirala su uz obale Drine, uz pograničnu liniju sa strane Bosne i Hercegovine, pišu srbijanske ‘Novosti’.

Avioni B-350 i “global 6000”, opremljeni sofisticiranim uređajima za bilježenje radarskih zračenja, kretali su iz vojne baze Avijano i čitava dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska taktička vježba, iz vazduha nadgledala dešavanja na terenu. Na nebu nad Bosnom i Hercegovinom registrovana su intenzivna prelijetanja, a posebno korišćenje istih putanja izviđačkih aviona.

Rusko-srpska vježba, na kojoj je prvi put u Srbiji demonstriran i moćni PVO sistem S-400, popalila je brojne alarme na Zapadu, među državama članicama Sjevernoatlantske alijanse, koji pomenute manevre vide i kao učvršćivanje pozicija Kremlja na našem podneblju. Otuda već stižu nagoveštaji mogućih “kaznenih” posljedica po Beograd.

Prvo što bi sa tog političkog terena moglo opet da sklizne na vojni, jeste da se spriječi isporuka sistema “pancir-S”, koji je Srbija već kupila od Rusije, kao i helikoptera Mi-35, koji su takođe nabavljeni i čija se isporuka očekuje najkasnije do sredine naredne godine.

Ova bojazan Beograda nije neutemeljena, jer je, kako saznajemo, Bugarska pretrpjela žestoke kritike saveznika iz NATO, zato što je dozvolila da ruski avion, koji je dopremio S-400 i “pancir-S2” za “Slovenski štit”, preleti preko njene teritorije, piše ovaj režimski medij iz Beograda.

Ukoliko NATO države pokušaju da spuste rampu za prolaz ruskog naoružanja, Srbija bi mogla da ima i ekonomsku štetu. Naime, prema postignutom dogovoru, isporuka helikoptera Mi-35 i pancira-S je obaveza Rusije, dok je ugovor za 60 oklopnih transportera BRDM i 30 tenkova T-72 nešto drugačiji. Odnosno, ukoliko se vrijeme dopreme oklopnjaka oduži, nije isključeno da će Srbija Rusima morati da plaća ležarinu.

Previous Predstavljena knjiga izabrane poezije Ćamila Sijarića
Next Goraždanska Pobjeda ima obezbjeđeno tržište za sve proizvode

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Općina Stari Grad postavlja ‘solarna stabla’ na javnim površinama

  Općina Stari Grad će do kraja ove godine na javnim površinama instalirati tzv ‘solarna stabla’ koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni

NAŠI DANI

Bosanski premijer u zvaničnoj posjeti Njemačkoj (VIDEO)

  Ceremonijom svečanog dočeka ispred Bundeskanzleramta u Berlinu otpočela je zvanična posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića Saveznoj Republici Njemačkoj. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je

OTPOR BOSNE

Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair