„Bosnor“ u Janji uskoro počinje praviti dijelove za montažne kuće za norveško tržište

„Bosnor“ u Janji uskoro počinje praviti dijelove za montažne kuće za norveško tržište

U protekle dvije godine osjetan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku, što potvrđuje i primjer firme iz Janje BOSNOR d.o.o. koja je nedavno isporučila veće količine građevinskog materijala iz BiH, a za potrebe izgradnje objekata u blizini Osla.

Uvoznik je norveška firma DINAS BYGG OG SANITAER AS koja se, između ostalog, bavi i građevinarstvom. Direktori “Bosnora” Suad i Amel Šabanović pojašnjavaju da je ovo samo početak i da je ova prva pošiljka robe u iznosu od 10 miliona norveških kruna samo uvertira u dugoročne poslovne aktivnosti u ovoj skandinavskoj zemlji.

Posebno naglašavaju potencijal bosanskohercegovačkih firmi od kojih su mahom kupili građevinsku robu. Dodaju da planirana izgradnja tri zgrade sa po pet stambenih jedinica je nešto sto se može koristiti kao primjer za norveško tržište koje je u potražnji za ovim vrstama usluga.

Šabanovići kažu da je kompletna radna snaga na ovom projektu također iz Bosne i Hercegovine te da će „Bosnor“ u Janji uskoro početi praviti dijelove za montažne kuće koje će ponuditi na norveško tržište, a u pripremi je i proizvodnja namještaja za izvoz.

– Ovo je jedan lijep primjer kako se uz adekvatnu analizu tržišta može brzo doći do zadovoljavajućih rezultata. Protekle godine su to bili staklo i čelične konstrukcije. Ti segmenti nisu ni izbliza iscrpljeni, a tu su i mnogi drugi. Ovo je, nadalje, dokaz da čak, i pored nimalo jednostavnih okolnosti kojima su naši poduzetnici izloženi, oni mogu biti itekako konkurentni na zapadu. Građevinski sektor je samo početak. Ambicija nam je da se ova inicijativa kroz Udruženje bh. poduzetnika u Norveškoj proširi i na druge , sofisticiranije segmente privrede, kao što je IT sektor – ističe ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, dodajući da Ambasada prati želje, rad i planove bh. poduzetnika radi što bolje podrške.

On očekuje da će Norveška olakšati administrativne uvjete prilikom apliciranja bh. radnika za radne dozvole u toj državi.

– S tim u vezi potrudili smo se da započnu bilateralne konsultacije između dva ministarstva vanjskih poslova, pa i da konkretno ova tema bude jedna od tačaka. Da nema, recimo, te prepreke, zasigurno bi angažman poput ovoga bio znatno masovniji, tako da trebamo stremiti ka tome – ističe Makarević i za narednu godinu najavljuje tematski biznis forum između Bosne i Hercegovine i Norveške koji će biti održan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Previous Jablaničanin smijenio Livnjaka: Bayern raskinuo saradnju s Kovačem
Next Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Akova Group: U planu povećanje proizvodnje za 50% i nova zapošljavanja

  Nakon što plan proširenja proizvodnih kapaciteta bude kompletiran, Akova group očekuje povećanje proizvodnje za dodatnih 50%, kao i nova zapošljavanja. Planovi su trenutno, u fazi realizacije, potvrđeno je za

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja

Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja jer ima resurse, tradiciju u toj grani privrede i potrebna znanja, ali je neophodno unaprijediti ambijent da bi

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanac iz Njemačke investira u domovini: U Tuzli otvara Centar za robotiku

U Tuzli će u srijedu biti otvoren Centar za robotiku. Riječ je o investiciji njemačke firme Masterwerk na čijem je čelu Bosanac Muamer Babajić. Centar nudi šansu, posebno mladima. DW: