Sarajevo: Protesti porodica žrtava genocida zbog Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Sarajevo: Protesti porodica žrtava genocida zbog Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom književniku Peteru Handkeu, ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, održano je mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida, javlja AA.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Majke Srebrenice danas su ispred Ambasade nosile i transparente na kojima je pisalo “Nagrada Peteru Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću”, “Negiranje genocida je posljednja faza genocida”…

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pojasnio je da je povod današnjeg okupljanja dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

“Smatramo da je Peter Handke podržavao zločince u BiH, prije svega Miloševića, ali i Karadžića i ostale i da takva osoba ne zaslužuje bilo kakvu nagradu, a kamoli Nobelovu. Okupili smo se u utorak, jer će u utorak, 10. decembra, biti dodijeljena nagrada i smatramo da moramo svakog utorka upozoravati Komitet odnosno vlasti u Švedskoj i dati im do znanja da Handke nije osoba koja zaslužuje nagradu već osoba koja treba biti distancirana od svih nagrada koje se dodjeljuju u svijetu”, poručio je Tahirović.

Očekuju da bi Akademija trebala priznati svoju grešku.

Danas je Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, predala u Ambasadu pismo švedskom kralju i kraljici u kojem su ih podsjetili na strahote i genocid počinjen u julu 1995. godine na području Srebrenice.

“Mislim da je ovo zločin nad zločinom. Negiranje genocida i dodjeljivanje nagrade je posljednja faza genocida. Mi, majke imale smo osjećaj da moramo dići svoj glas, da upoznamo kraljicu o tome. Zato smo napisale pismo kao majka majci pa neka ga pročita. U pismu smo je pozvali i da na 25. godišnjicu genocida dođe u Srebrenicu”, poručila je Subašić.

Kada Hotić, iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, smatra da svi trebaju da osude “ovaj zločinački poduhvat”.

“Svi su zaprepašteni. Da se čovjeku koji je podržavao zločince, koji je opravdavao zločine, dodijeli Nobelova nagrada. Pa šta je to Nobelova nagrada? Zar je ona toliko otrcana i toliko nisko pala. Treba je onda ukinuti”, kazala je Hotić.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”. Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u medijima.

Britanski “The Guardian” je u aprilu 1999. godine objavio članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

On je u martu 2004. godine zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Haagu.

Austrijski književnik proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Švedska princeza Victoria, princ Daniel i ministrica Lövin u posjeti našoj državi

-Podsjetimo, princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin, posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 5. do 7. novembra.

Izvor: Agencije

Previous Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“
Next Podrška za buduće mame u Bosnalijeku - 2.000 maraka za svaku novu bebu

You might also like

NAŠI DANI

Srbijanski košarkaš Kalinić: Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili

  Nikola Kalinić, krilo Fenerbahčea i reprezentacije Srbije, noć pošto je Olimpijakosu dao 16 poena za “Blic” je pričao o svemu, samo ne o košarci. I o Kosovu, političarima, građanskim

NAŠI DANI

Bećirović: Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike

DENIS BEĆIROVIĆ PORUČIO ALEKSANDRU VUČIĆU DA SE POMIRI S ČINJENICOM DA JE GLAVNI GRAD DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE SARAJEVO, A NE BEOGRAD! Sarajevo, 21. septembar 2019. godine IZJAVA ZA MEDIJE

NAŠI DANI

Novi premijer KS! Forto: Ovo će biti najbolja vlada koju ste ikad vidjeli

Ovo će biti najbolja vlada koju ste ikad vidjeli – poručio je Edin Forto iz Naše stranke, mandatar za sastavljanje Vlade Kantona Sarajevo. Forto je potrvrdio koje će to osobe