Završeni radovi na sanaciji zidova Bijele tabije

Završeni radovi na sanaciji zidova Bijele tabije

Završeni su radovi na sanaciji zidova u okviru Bijele tabije, a Višegradska kapija na Vratniku dobila je novu iluminaciju.

Grad Sarajevo realizuje ovaj projekat sa ciljem očuvanja i promovisanja arhitektonskog i kulturno-historijske baštine glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Radi se o sistemskom pristupu obnovi i očuvanju nacionalnog blaga, a aktivnosti će biti nastavljene i u budućnosti.

Ovi arhitektonski biseri na istočnom ulazu u Sarajevo proglašeni su nacionalnim spomenikom u okviru cjeline vratničkih zidina koje uključuju, osim Bijele i Žutu tabiju.

Mufid Garibija, arhitekta i vrsni poznavalac Sarajeva ističe da se radi o važnom projektu.

– Ovo je iskorak koji pokazuje da se vodi računa o starom vratničkom bedemu, a nakon što je osvjetljen i dio zida na Kovačima. Ako budemo znali čuvati našu prošlost onda imamo i budućnost. Osvježeni bedemi i Višegradska kapija su ukras ambijenta ne samo za one koji žive u blizini nego i za sve one koji gledaju Sarajevo, jer jednom kada nešto ovako osvijetlite to je znak da znate poštovati vrijednosti – rekao je, tim povodom, Garibija.

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija (utvrda), koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika. Stari grad Vratnik imao je i tri utvrđene kapi-kule, jedna od njih je gorespomenuta Višegradska.

Arheološka istraživanja su pokazala da dijelovi ove tvrđave, oni najstariji, potiču iz vremena srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva – 14. ili početak 15. vijeka.

Previous FBiH: 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana
Next Novi fudbalski klub u Sarajevu, ime dobio po našem slavnom ilirskom pretku - Batonu!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

PROF. KOROTKOV O BOSANSKIM PIRAMIDAMA: Ovo otkriće je u rangu otkrića faraonskih grobnica u Egiptu i piramida Maja i Azteka u Centralnoj Americi

Nema sumnje da su bosanske piramide i tuneli ostaci nepoznate, visokorazvijene civilizacije, a boravak u Prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne ima jak pozitivan i mjerljiv učinak na emocionalno i fiziološko stanje

BH RAZGLEDNICA

Kameni most kojeg čuvaju smokve (FOTO)

Nedaleko od Čapljine, u mjestu Klepci, skriven od pogleda, smješten je jedan od najstarijih mostova u Bosni i Hercegovini. Mustajbegov most ime je dobio po Mustafa-begu, tadašnjem Osmanskom namjesniku u

NASLIJEĐE

Tešanj – mali gradić velikog kulturnog blaga (VIDEO)

  Tešnjaci su ponosni na kulturno-historijsko nasljeđe, a tvrđava u Tešnju je ključno obilježje ovog prostora i nalazi se u grbu Općine Tešanj. Ljudi je zovu Gradina, kao augmentativ, jer