Clinton o antibosanskoj politici evropskih sila

Clinton o antibosanskoj politici evropskih sila

1993. godine, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton reako je novinaru Tayloru Branchu bitne činjenice o odnosu evropskih sila prema našoj državi.

-Što se tiče Bosne, predsjednik je izjavio da je njegova vlada bila podijeljena po pitanju prijedloga za direktnu intervenciju da se zaustave sramni ispadi nasilja, etničkog čišćenja, koje je bilo prisutno u bivšoj Jugoslaviji od završetka Hladnog rata. Rekao je da su general Powell i drugi bili protiv vojnih operacija, govoreći da su zračni napadi bili sigurni, ali da ne bi mogli iznuditi prekid vatre i da bi vojnici na terenu među neprijateljskim vojnicima bili izloženi opasnosti. Za nekoliko sedmica nova vlada je tražila načine da olabavi međunarodni embargo isporuke oružja, argumentirajući time da taj embargo kažnjava najslabije, narod koji je najviše bio žrtva u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od susjednih država, Srbije i Hrvatske, većinsko muslimansko stanovništvo bilo je izolirano i bez pristupa oružju krijumčarenim preko granica.

Bosanska vlada zahtijevala je ukidanje embarga tako da bi se stanovnici sami mogli braniti stvarajući vojnu ravnotežu neprijateljskih snaga koja bi vodila do političke ravnoteže.

Clinton je rekao da su evropski saveznici blokirali odluku ukidanja embarga. Svoju odluku argumentirali su opravdanim humanitarnim razlozima, govoreći da bi više oružja značilo samo više krvoprolića. Ali, u četiri oka, rekao je predsjednik, ključni saveznici rekli su da bi nezavisna Bosna bila ‘neprirodna’ kao jedina muslimanska nacija u Evropi. Rekao je da su bili za embargo jer tako Bosna ostaje zaglavljena u nepovoljnom položaju.

-Iako su podržavali svoje mirovne trupe kao znak svoje opredjeljenosti, oni su ove trupe učinkovito pretvorili u štit za nesmetano rasturanje Bosne od strane srpskih snaga.

Kada sam izrazio šokiranost takvim cinizmom, podsjećajući na tragediju evropskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata, predsjednik Clinton je samo slegnuo ramenima. Rekao je da je posebno francuski predsjednik Francois Mitterand bio direktan u izjavama da Bosni nije mjesto u Evropi, i da su britanski zvaničnici govorili o bolnoj ali realističnoj obnovi kršćanske Evrope.

Clinton je još rekao da je nasuprot Francuske i Britanije bio njemački kancelar Helmut Kohl, koji je bio od onih koji su podržavali poteze koji su vodili do preispitivanja UN embarga na oružje, ali to nije izvršeno i zbog toga što Njemačka nije bila članica Vijeća sigurnosti UN.

Previous Ovo je unutrašnjost novog modela Aston Martina - izrađena na istoku Bosne
Next Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

You might also like

HISTORIJA

Bosanski vladari nisu koristili znak krsta u poveljama izdavanim bosanskoj vlasteli

.. Naročito je upadljivo u bosanskim vlasteoskim poveljama što one nemaju simbolične invokacije, tj. znaka krsta na početku teksta. Taj je znak uobičajen u srpskim poveljama i pismima, isto tako

HISTORIJA

Husein-kapetan Gradaščević, sanjar bosanske slobode (drugi dio)

U predvečerje rusko-osmanskog rata 1827. godine sve oči bile su uprte u dvor Visoke porte. Dvije godine kasnije, kad su zaraćene strane u Jedrenama (Edirne) stavile potpise i sklopile primirje,

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Bol u Tuzli: Četiri zvorničke djevojčice ispraćene prema Drini

Tabuti sa kostima zvorničkih djevojčica, Zlatije (13), Zijade (7), Suvade (5) i Almase (4), sestara iz porodice Ribić, danas su ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni prema zvorničkom naselju Skočić,