Rad mladog bosanskog ljekara proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova

Rad mladog bosanskog ljekara proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova

Dr. med. Edin Begić, specijalizant na kardiologiji u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i asistent u Sarajevskoj škola za nauku i tehnologiju, 5.11. 2019. dobio je važno priznanje u Ljubljani.

Njegov rad je na International Medis Awards u konkurenciji  od čak 207 istraživačkih radova proglašen najboljim, i to na području neurologije.

Naučnici iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe učestvovali su na konkursu u devet oblasti medicine: farmaciji, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, gastroenterologiji, ginekologiji, neurologiji, reumatologiji, oftalmologiji, pedijatriji, pulmologiji i alergologiji.

Odluku o pobjedniku je donio nezavisni međunarodni stručni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med. Prvo su odabrali 20 finalista konkursa, a onda proglasili devet pobjednika za pojedine medicinske oblasti.
Nagradu je dobio za istraživanje koje je radio zajedno sa saradnicima, a kroz koje su otkrili da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

– U današnjem svijetu vjerovatno je nauka na margini i ove stvari nisu toliko interesantne, a kad vas neko prepozna u ovoj masi, a još vas spoji sa kolegama koji slično rade i slično razmišljaju, to je sigurno lijepa stvar, kazao je dr. Begić po osvajanju nagrade.

Oblasti djelovanja mladog doktora su kardiologija, farmakologija i medicinska informatika, a već je osvojio nekoliko nagrada prije ove. Iako je rođen 1990. godine, on iza sebe već ima objavljenih oko 50 publikacija, u kojima je učestvovao sa drugim kolegama. Iza njega su i desetine naučnih konferencija, predavanja i seminara.

– Jako su mi posebne riječi Branka Cvejića kada kaže: ‘Mislim da je mnogo veći fazon praviti svoj svijet ovdje, ovdje sam se rodio, nego otići u neki tuđi….’. Volio bih da na kraju neko pomisli negdje u inostranstvu: ‘Treba otići u Sarajevo, to je prava stvar’, poručio je doktor Begić.

Osim njega, među finaliste International Medis Awards na području intenzivne medicine i anesteziologije uvrstila se dr. Amra Šakušić, dr. med., s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a finalistkinja International Medis Awards s područja farmacije postala je Azra Uzunović, mr. ph., iz Javne ustanove „Internacionalna apoteka/ljekarna“ Vitez.

Izvor: Medis/Moja BiH

Previous Mladi Bosanci u Strasbourgu poslali poruku Macronu
Next Obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Trebinjac Semir Vranić, docent Medicinskog fakulteta u Sarajevu – na listi 100 najperspektivnijih stručnjaka iz oblasti patologije i laboratorijske medicine

Časopis The Pathologist svrstao je Vranića među 100 najperspektivnijih stručnjaka iz oblasti patologije i laboratorijske medicine u svijetu. Trebinjac Semir Vranić, docent Medicinskog fakulteta u Sarajevu, našao se na listi

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Bandungu zainteresiran za saradnju s Metalurškim fakultetom Zenica

  Univerzitet iz Zenice uspostavio je saradnju s tri univerziteta u Indoneziji, a memorandume o toj saradnji potpisao je u Džakarti, Bandungu i Yogyakarti doc.dr.sc. Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prijem za učenike Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, osvajače zlatnih medalja na međunarodnom takmičenju inovacija

  Učenici Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu usmjerenja Elektronika i automatika su ponos svoje škole, ali i Bosne i Hercegovine. Već godinama osvajaju zlatne medalje u inovacijama, a njihovi izumi