Obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Unatoč kišnom vremenu u Mostaru je tradicionalno, uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Jasmin Kreso, u 10 sati i 16 minuta obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, javlja AA.

Kreso je kazao kako ga pljusak i loše vrijeme nisu omeli u izvođenju počasnog skoka. Naglasio je kako bi volio da su okolnosti drugačije i ljepše i da Stari most nikada nije srušen.

“Ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži. Pomiješane su emocije”, kaže Kreso.

Ističe da ovaj dan doživljava sa suzama u sebi kao i većina Mostaraca.

“Mi moramo održavati tradiciju. To je naš posao i da padaju, što se kaže, ćuskije, mi ćemo to odraditi”, kazao je mostarski skakač pri izlasku iz Neretve.

Glasnogovornik kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević ističe kako je ovo najcrnji dan u povijesti Mostara koji se obilježava 26 godina uz bacanje cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza.

“Skok bez aplauza tačno u 10 sati i 16 minuta kad je rušen Stari most i to je naša poruka da se nikada ne ponovi ovakva glupost, ne samo u Mostaru ili BiH nego nigdje u svijetu”, kazao je Oručević.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago podsjeća da je Stari most srušen s položaja jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Oni su gađali nepotrebno historijski spomenik, koji u tom momentu kad su ga oni gađali nije imao nikakav vojni značaj imajući u vidu da je bio oštećen i da se nije mogao koristiti za bilo kakve aktivnosti vojnih snaga. Nažalost, Haaški sud je u presudi za UZP i Šestorci HVO-a okarakterisao Stari most kao vojni cilj i dao pravo da ga ruše. Mi se toga datuma sjećamo i znamo šta Stari most znači za Mostar. Moramo na ovu djecu prenositi, da više nikada i nikome ne padne na pamet da ruši ovakve objekte od kulturološkog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu i most koji je napravljen prije više od 500 godina, da bilo kome i bilo kada padne na pamet da to smatra ciljem za svoje sulude ideje”, kazao je Špago.

Obilježavanje rušenja simbola Mostara i sjećanje na trenutak kad je svijet zanijemio na Starom mostu je unatoč kišnom vremenu okupilo učenike osnovnih i srednjih škola koji su s bacanjem cvijeća u Neretvi i razgovorima o povijesti poručili da se zlo koje je snašlo Mostar nikada ne smije ponoviti.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je bio najveća lučna konstrukcija na svijetu u tom periodu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Srušen je tijekom rata u Bosni i Hercegovini 9. studenoga 1993. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a za javnost 23. srpnja 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Previous Rad mladog bosanskog ljekara proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova
Next Firma iz Gradačca koja proizvodi igračke te ima 140 zaposlenih, namjerava zaposliti još 50 radnika

You might also like

NAŠI DANI

Stari Grad će stipendirati učenike koji izučavaju stare zanate

Općinsko vijeće Stari Grad je na posljednjoj sjednici usvojilo Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola koji izučavaju stare i deficitarne zanate, a sve u cilju motiviranja mladih ljudi i očuvanja

NAŠI DANI

Komandant „Crnih labudova“: Ne mogu nam oprostiti borbu za državu!

Hase Tirić, ratni komandant elitne jedinice Armije RBIH „Crni labudovi“, smatra da srbijanski mediji iskoriste njih kad god nemaju pravog krivca za neke ružne događaje koji se dese u Bosni

NAŠI DANI

Neobičan poklon mladih visočkih inženjera: Haris i Irfan za izgradnju lokalne škole donirali znanje

Dva mlada inženjera iz Visokog odlučili su pokloniti kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju lokalne škole, čija gradnja treba početi ove godine u selu Goduša. Rekli su da im je cilj