Obilježen dan formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

Obilježen dan formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

Nizom manifestacija obilježen je 1. decembar dan formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Prašnice i spomen obilježju Kameni spavač, saborci i porodice su se prisjetili onih koji su dali svoje živote za slobodnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga, održana je akademija na kojoj su evocirane uspomene na herojsku borbu pripadnika Trećeg korpusa. Ova vojna formacija je djelovala na prostoru koji pokrivaju 22 općine i na kojem živi oko milion stanovnika.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković je kazao da je Teći korpus svoju časnu ulogu i zadatak obavio na dostojanstven način i bez ijedne mrlje.

– Veliki izazov je bio na zločin ne odgovoriti zločinom. I zato moramo ponavljati lekcije da nam se ne ponove u budućnosti. Vlada i ministarstvo će učiniti sve da pomognu svim pripadnicima boračkih kategorija – rekao je Čolaković.

Jedan od ratnih komandanata Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin je istakao zadovoljstvo što je bio dio jednog od najboljih korpusa u sastavu Armije.

– Treći korpus je uspio zato što je bio dio jedinstva od naroda do sistema vlasti. Teško je bilo ovdje braniti državu jer su borci gađani raketama zrak – zemlja, ali mi smo se oduprijeli svim iskušnjima i odbranili prostor na kojem smo djelovali, a djelovali smo na svim ratištima – rekao je Mahmuljin.

Predstavnici organizatora obilježavanja godišnjice, Savez RVI ZDK su istakli da se nikada ne treba zaboraviti časna borba pripadnika Armije RBIH i nadu da će se i u buduće nastaviti sa obilježavanjem ovog, ali i drugih značajnih datuma iz perioda 1992.-1995. godina.

Izvor: Faktor.ba

Previous Prof. dr. Omer Spahić dobitnik nacionalne nagrade za najbolju knjigu u Maleziji
Next Čuvar kraljevskoga grada Jajca, srednjovjekovni grad Vinac

You might also like

NAŠI DANI

Izložba ‘Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele’

  Izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj, otvorena je danas u organizaciji Historijskog arhiva Sarajevo u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva.

NAŠI DANI

Fajon: Sarajevo je oduvijek moja velika ljubav, čast je biti počasna građanka

Velika čast mi je primiti laskavi naziv Počasne građanke Sarajeva, ova vijest me je prijatno iznenadila i dirnula u isto vrijeme, napisala je na Facebooku slovenačka političarka Tanja Fajon, povodom

NAŠI DANI

Mjesto u Bosni po kojem je dobio ime krater na Marsu: Misija NASA-e ulila nadu stanovnicima Jezera

Američka svemirska agencija NASA za mjesto za slijetanje misije “Mars rover 2020” odabrala je krater Jezero, koji je naziv dobio po maloj, izrazito nerazvijenoj opštini u Bosni i Hercegovini, a