Obilježen dan formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

Obilježen dan formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

Nizom manifestacija obilježen je 1. decembar dan formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Prašnice i spomen obilježju Kameni spavač, saborci i porodice su se prisjetili onih koji su dali svoje živote za slobodnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga, održana je akademija na kojoj su evocirane uspomene na herojsku borbu pripadnika Trećeg korpusa. Ova vojna formacija je djelovala na prostoru koji pokrivaju 22 općine i na kojem živi oko milion stanovnika.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković je kazao da je Teći korpus svoju časnu ulogu i zadatak obavio na dostojanstven način i bez ijedne mrlje.

– Veliki izazov je bio na zločin ne odgovoriti zločinom. I zato moramo ponavljati lekcije da nam se ne ponove u budućnosti. Vlada i ministarstvo će učiniti sve da pomognu svim pripadnicima boračkih kategorija – rekao je Čolaković.

Jedan od ratnih komandanata Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin je istakao zadovoljstvo što je bio dio jednog od najboljih korpusa u sastavu Armije.

– Treći korpus je uspio zato što je bio dio jedinstva od naroda do sistema vlasti. Teško je bilo ovdje braniti državu jer su borci gađani raketama zrak – zemlja, ali mi smo se oduprijeli svim iskušnjima i odbranili prostor na kojem smo djelovali, a djelovali smo na svim ratištima – rekao je Mahmuljin.

Predstavnici organizatora obilježavanja godišnjice, Savez RVI ZDK su istakli da se nikada ne treba zaboraviti časna borba pripadnika Armije RBIH i nadu da će se i u buduće nastaviti sa obilježavanjem ovog, ali i drugih značajnih datuma iz perioda 1992.-1995. godina.

Izvor: Faktor.ba

Previous Prof. dr. Omer Spahić dobitnik nacionalne nagrade za najbolju knjigu u Maleziji
Next Čuvar kraljevskoga grada Jajca, srednjovjekovni grad Vinac

You might also like

NAŠI DANI

Zvijezda Barcelone odala počast Aliji Izetbegoviću

Danas se obilježava 13 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Mnoge javne i popularne ličnosti su se prisjetile bivšeg predsjednika Izetbegovića i tom prilikom

NAŠI DANI

Za Prlića i ostale zatražena kazna od 220 godina zatvora (Video)

Haško tužilaštvo zatražilo je da umjesto 111 šestorici najviših vojnih i politički zvaničnika tzv. HR Herceg-Bosne bude presuđena kazna od 220 godina zatvora. Visina kazni koje je prvostepeno vijeće Haškog

NAŠI DANI

Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom dodjele priznanja „Počasni građanin općine Bosanska Krupa“ Poštovani građani Bosanske Krupe, poštovani načelniče! Čast mi je da povodom Dana općine Bosanska Krupa mogu