Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Početak sudske (ne)rehabilitacije Milana Nedića ponovo će otvoriti sve karte. Da se ponovo vidi gdje je ko. U medijima, među historičarima naučnicima i „naučnicima“, među političkim akterima, među stručnim i građanskim udruženjima, u pravosuđu.

Da se ponovo vidi gdje je Srbija nakon svih vojničkih i moralnih poraza u zadnjih nekoliko decenija, piše vojvođanska Autonomija.

U preovlađujućoj desničarskoj atmosferi, zagovornicima rehabilitacija širom je otvoren medijski prostor. Ne samo u tabloidnim medijima, nego u ime „otvorenosti za sve poglede“ i u onim medijima koji pretenduju na ozbiljnost.

Jedan od “intelektualnih vedeta” naprednjačkog režima, Dragomir Anđelković, kolumnista Vučelićevog profašističkog sedmičnika “Pečat”, u navodno liberalnom i građanskom listu “Danas” objavljuje kolumnu pod nazivom “Kvislinzi protiv Milana Nedića”, u kojoj protivnike rehabilitacije Nedića naziva kvislinzima.

Treba imati jak stomak pa to pročitati. Još jači da se shvati zašto se takvom autoru pored toliko desničarske štampe-đubreta daje toliki prostor u, trebalo bi, ozbiljnim novinama. A ne daje se samo Vučelićevom kolumnisti, nego i nizu njemu sličnih. I to je dio medijske slike Srbije.

Rehabilitacije kvislinga i kolaboracionista samo su jedan od indikatora nezaliječenih metastaza zla devedesetih. Pod istim ideologijama koje se danas i de jure rehabilituju, prije tridesetak godina ujedinili su se petokraka i krst tobože radi odbrane srpstva. Kako je poslije bilo i kako je odbranjeno srpstvo, kako nam je zbog toga još i danas, dobro znamo.

Naši susjedi znaju još i bolje.

Ideologije i zločinci iz Drugog svjetskog rata rehabilituju se kako bi ideologija i zločinci iz devedesetih i u budućnosti ostali moralno i politički neupitni.

Cjelovit članak na: autonomija.info

(mb)

Previous Saraji bega Resulbegovića - zamak neponovljivosti
Next KNJIGA: Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike

You might also like

NAŠI DANI

Borba za ‘ravnopravnost’: Čović se časti Audijem od 171.000 KM

Novinska agencija Patria donosi fotografije novog skupocjenog Audija A 8, koji je kupljen za potrebe hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića. Luksuzni automobil, čiji osnovni paket košta vrtoglavnih

SPORT

Navijači kampuju u Zenici kako bi ujutro stigli kupiti ulaznice za utakmicu Bosna – Irska

Skoro stotinu navijača nogometne reprezentacije Bosne i Heregovine kampuje ispred poslovnice Centrotoursa u Zenici kako bi bili sigurni da će ujutro doći do ulaznica za prvu utakmicu baraža između Bosne

NAŠI DANI

VISOKO JAPANSKO ODLIKOVANJE DODIJELJENO IVICI OSIMU

Vlada Japana objavila je da u okviru jesenjeg carskog nagrađivanja, “Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom” dodijelila Ivanu (Ivici) Osimu, bivšem selektoru japanske nogometne reprezentacije, saopćeno je iz Ambasade