479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom 479. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Dr. Mustafa Jahić, bivši direktor Biblioteke, održao je predavanje na temu „Gazi Husrev-begova biblioteka kao kulturno-naučna ustanova“, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom svečanosti otvorena je i izložba „Bosanske vasijetname na osmanskom jeziku“ autorice Azre Gadžo-Kasumović.

„Osim 479. godišnjice osnivanja obilježavamo i dvije godine od preseljenja Biblioteke u novu zgradu. Stoga je ovo prilika da rezimiramo šta smo uradili u dvije godine i kojim putem idemo, te kako da se biblioteka dalje razvija. U svom predavanju sam pokušao da skrenem pažnju na naučno-istraživačku dimenziju Biblioteke. Gazi Husrev-begova biblioteka je sigurno najznačajnija institucija za izučavanje islamskog aspekta kulturne baštine BiH. Izvori koji se nalaze u njoj su jedinstveni i ona je polazna tačka za istraživanja kulturne baštine ovoga dijela“, kazao je dr. Jahić.

Izložba autorice Gadžo-Kasumović posvećena je vasijjetnamama, odnosno specifičnim dokumentima koji se mogu definisati kao bosanske oporuke na osmanskom jeziku. U Gazi Husrev-begovoj biblioteci nalazi se dvadesetak originalnih vasijjetnama koje su uglavnom iz perioda između 1762. i 1936. godine.

Svečanost je iskorištena da se dodijeli vakufnama Muniri Smajlović, supruzi rahmetli dr. Ahmeda Smajlovića, poznatog alima, rukovodioca Islamske zajednice, profesora Fakulteta islamskih nauka i poznavaoca arapske književnosti. On je iza sebe ostavio bogatu biblioteku sa oko 6.000 jedinica koju je njegova supruga, početkom ove godine, poklonila Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Ova izuzetno bogata ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotečkih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi. Ove jedinice pisane su na arapskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Biblioteka je tokom svoje bogate istorije nekoliko puta mijenjala lokaciju u Sarajevu, a od 15. januara 2014. godine nalazi se u novoj zgradi na Baščaršiji, čiju je izgradnju pomogao Katar. Izgradnjom nove zgrade, Biblioteka se vratila u svoj dom, tamo gdje je i osnovana, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

Previous Znamenite ličnosti iz bošnjačke historije: Avdo Međedović (1875-1953)
Next Hadžija Ibrahim iz Luke kod Konjica: Svakog petka opremi Dorata pa na džumu

You might also like

NAŠI LJUDI

Turski biznismen bosanskog porijekla Muzaffer Čilek donirao više od milion KM za žrtve poplava

Muzaffer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, donirao je u prošloj i ovoj godini za pogođene u poplavama i socijalno ugroženima u BiH, pomoć u vrijednosti od preko 1 milion KM.

NAŠI DANI

Priče o prekrajanju granica su besmislene, onda bi se i Sandžak mogao pripojiti Bosni

  Priče o teritorijalnim i graničnim prekrajanjima su besmislene, jer to Srbiju i Kosovo udaljava od normalizacije međusobnih odnosa kao dviju susjednih država, smatra politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski

NAŠI DANI

Internacionalni fakultet iz Mostara će ponuditi besplatne stipendije izbjeglicama i studentima iz sedam zemalja koje su pogođene zabranom ulaska u SAD

Internacionalni fakultet iz Mostara je u petak saopštio da će ponuditi besplatne stipendije izbjeglicama i studentima iz sedam zemalja koje su pogođene Trumpovom uredbom o zabrani ulaska imigrantima u SAD,